Броени дни остават до един от най-чаканите мачове в българския футбол - пловдивското дерби. Двубоите между Ботев и Локомотив се радват на огромен интерес не само в града под тепетата, но и в цялата страна. А капитаните на двата отбора - Ивелин Попов и Димитър Илиев нямат нужда от представяне. Специално за предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT двамата разкриха какво означава за тях този мач и какви са очакванията им за предстоящото дерби. 
 
Ивелин Попов: Това дерби е по-южно и по-страстно, този път ще спечелим
 
Този мач винаги е специален. Затова и тръпката я има още с излизането на програмата за първенството. Всички се вълнуваме от дербитата с Локомотив. 
 
Още пазя чувството от предишния мач - беше някак си по-южно и по-страстно. Имаше уникална атмосфера, доминирахме, но за съжаление не успяхме да спечелим и се надявам сега да го направим. Пожелавам на всеки млад играч да играе в това дерби и да изпита това усещане, защото е невероятно.
 
Няма значение, че дербито е между двата мача с Панатинайкос в Лига Европа. Човешкият организъм е пълен с резерви и може да надскача себе си - именно това е силата на колектива. Щастлив съм от екипа, който успяхме да създадем в Ботев. Това е много важно.
 
Може да прозвучи като флирт с публиката, но когато ме посрещат така, аз мога само да се поклоня и да благодаря. И това, че имаше толкова много фенове, пропътували разстоянието до Марибор, е най-големият ни успех и си признавам, че ме гъделичка. 
 
Бил съм капитан на 7-8 отбора, но не мога да кажа каква е рецептата да си лидер. Може и така да се раждаш, но все пак опитът е важен. Отговорността е много по-голяма, когато си с лентата. 
 
Да, спечелихме Купата на България, но 9-то място не е ОК за мен. Ботев трябва да се бори за медали и за финал за купата. Младите да се научат да имат принадлежност към клуба, за който играят. И се правят много жертви, когато искаш клубът да успее.
 
 
Димитър Илиев: Ботев е на гребена на вълната, но няма по-добър момент да го приземим
 
С всеки изминал ден напражението се увеличава. Този мач е много специален за града и за хората. Ботев лети високо, ние пък започнахме с победа. Хубавото е, че ще разчитаме на нашите фенове за разлика от последното дерби на Колежа, когато бяхме неузнаваеми. Феновете са много важни - могат да те вдигнат в трудни моменти.
 
Залогът е много голям - това не е просто един мач. Но трябва да останем спокойни, сезонът тепърва започва. Светът не свършва с този мач все пак, не бива да се приема на живот и смърт.
 
Много дербита съм изиграл - предстоящото ще ми е под номер 20, юбилейно. Надявам се да го запомня с добро. Тръпката витаги е голяма и това не се променя с годините. На по-младите винаги им казвам да се наслаждават на сладкото напрежение в стомаха.
 
Съперникът има предимство заради мачовете в Европа, навлезли са в игрови ритъм. Мнозина ги считат за фаворит, но в това дерби няма фаворит, всичко може да стане. Приятно съм изненадан, че не поискаха отлагане на дербито, чест им прави. Съперникът има широчина в състава, поздравления и за техния треньор. На  гребена на вълната са, но няма по-добър момент да ги приземим.
 
Ние сме в преходен период - предишният треньор изискваше едно, сега имаме нов с други виждания. Трябва да се приспособим бързо. Още нямаме стила, който Любо Пенев иска да показваем, но с времето ще се подобряваме и ще се получи. Той отдавна е доказал силата си като треньор- има аура и излъчване. 
 
Няма рецепта за лидер. Това е този, който на терена в трудни моменти поема отговорност, думата в съблекалнята му се чува и всява респект. 

подкрепя българския спорт