Левски се завърна на победния път след изненадващото отпадане от малтийския Хамрун Спартанс в третия квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. В събота вечерта „сините“ бяха безпощадни и разгромиха с 4:0 гостуващия на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“ тим на Хебър Пазарджик в двубой от седмия кръг на родната efbet Лига.

Под проливния дъжд в София за отбора на Станимир Стоилов се разписаха Цунами в 38-ата, Филип Кръстев в 41-ата, който отбеляза прекрасно попадение от пряк свободен удар и Марин Петков от дузпа в шестата минута от добавеното време на първата част. Крайният резултат беше оформен от Георги Миланов в 54-ата минута.

Антон Узунов
93 снимки

„Сините“ не оставиха съмнения в това кой е по-класният отбор и си върнаха самочувствието след отпадането от ЛК. Столичани създадоха още редица чести положения, които обаче не успяха да реализират. С добри намеси се отчете и вратарят на пазарджиклий Петър Дебърлиев, а веднъж и гредата помогна на новаците след удар на Роналдо.

По този начин Левски записа трети пореден успех в шамипоната, като вече има девет точки и се изкачи до седмата позиция, но трябва да се отбележи, че тимът е с три мача по-малко. Хебър остава на 11-о място с шест пункта в актива си. В следващия кръг „сините“ гостуват на Ботев Пловдив, докато Хебър приема Пирин Благоевград.

LAP.bg
100 снимки

Треньорът на Левски Станимир Стоилов направи четири промени. Най-голямата новина бе оставането извън групата на вратаря Николай Михайлов, който отстъпи мястото си и капитанската лента на Пламен Андреев. В отбрана „сините” се върнаха към схема с четирима - Патрик-Габриел Галчев, Ноа Сонко Сундберг, Хосе Кордоба и Цунани. В халфовата линия действаха Филип Кръстев и Андриан Краев, а пред тях беше Илиян Стефанов. По крилата нападаха Уелтън и Роналдо, а атаката беше водена от Марин Петков. Билал Бари беше резерва, тъй като през седмицата на тренираше пълноценно заради болки в гърба. През втората част в игра се включи Георги Миланов, а официален дебют записа и Ивелин Попов, който се отчете с асистенция.

Наставникът на гостите Фулвио Пеа направи само една промяна от загубата с 0:3 от Славия в предния кръг. На мястото на Боян Кнежевич застана Осира Корнел. Капитан бе вратарят Петър Дебърлиев, а в защитата действаха Мартин Михайлов, Корнел, Пламен Крумов, Хлеб Бухал и Мауро Серкейра, докато Георги Търтов, Бонани и Манев бяха зад двамата нападатели Тодор Чаворски и Октай Хамдиев.

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Отзивите след двубоя:

Стоилов: Доказа се, че любовта е по-силна от разочарованието

Жоро Миланов: Болката е огромна, но ще се съвземем, чакат ни по-добри дни

Фулвио Пеа: Класата на Левски си пролича​


Домакините натиснаха още с началото на мача и се настаниха рано-рано в половината на своя опонент. „Сините“ опитаха няколко центрирания в наказателното поле на Хебър, стигнаха и до ъглови удара, но реална заплаха за вратата на Петър Дебърлиев нямаше.

В осмата минута Филип Кръстев опита директно да обстрелва вратата на гостите от пряко свободен удар, но над вратата.  

Две минути след това Андриан Краев много хитро изведе отдясно в наказателното поле Роналдо, който опита да намери Марин Петков във вратарското поле, но играч на Хебър протегна крак в последния момент и изби топката. Секунди по-късно Патрик-Габриел Галчев направи чудесен пробив отдясно и подаде за Роналдо, но топката му дойде неудобно и стреля крайно неточно.

Въпреки първоначалния натиск на Левски, първата реална голова ситуация дойде в 13-ата минута и бе на сметката на Хебър. Клаудио Бонани даде перфектна дълга топка за Тодор Чаворски отдясно в наказателното поле, а нападателят на гостите засече от въздуха топката с десния крак към близкия ъгъл на Пламен Андреев, който обаче успя да избие в корнер. 

Антон Узунов
54 снимки

Седем минути по-късно Филип Кръстев комбинира с Краев в половината на Хебър, който си освободи пространство и шутира мощно с десния крак от дистанция, но топката прелетя малко над напречната греда на Дебърлиев.

Натискът на "сините" даде резултат в 38-ата минута, когто откриха резултата. Ноа Сонко Сундбург центрира отдясно към далечната греда, където Дебърлиев излезе неразчетено и увисна, а пък Цунами беше забравен от защитата на Хебър и чукна леко топката с левия крак в опразнената врата за 1:0.

Само три минути по-късно Левски удвои преднината си. Филип Кръстев стреля директно от пряк свободен удар от над 25 метра по перфектен начин и заби топката в левия ъгъл на безпомощния Дебърлиев - 2:0.

В последната минута от редовното време на първата част домакините пропуснаха страхотен шанс за трети гол. Осира Корнел не върна по най-добрия начин топката за Пламен Крумов, който сбърка при овладяването ѝ и това позволи на Роналдо да отнеме, след което излезе сам срещу Дебърлиев отляво в наказателното поле и шутира в близкия му ъгъл, но стражът на гостите изби в корнер.

Третият гол обаче стана факт в шестата минута от добавеното време на първото полувреме, когато Марин Петков оформи класиката след точно изпълнена дузпа. Наказателният удар беше отсъден след няколкоминутно разглеждане на ситуацията със системата ВАР за игра с ръка на Тодор Чаворски. Зад топката застана Петков, който бе безкомпромисен от бялата точка – 3:0.

На почивката Мъри Стоилов направи тройна промяна. Той пусна в игра Билал Бари, Георги Миланов и Ивелин Попов, които замениха съответно Илиян Стефанов, Андриан Краев и Марин Петков.  

"Сините" не се отказваха от атаки и стигнаха до още няколко удара в следващите минути, които обаче не попаднаха в очертанията на вратата.

В 54-ата минута обаче Левски реализира четвъртия гол. Роналдо беше изведен на десния фланг, преодоля с лекота Мауро Секейра, влезе в наказателното поле и центрира към Ивелин Попов, който предостави топката за Георги Миланов, а халфът нанесе страхотен и силен удар по тревата от движение в дъгата пред пеналтерията, а кълбото се спря в долния ляв ъгъл на Дебърлиев – 4:0.

Пет минути по-късно само гредата спаси Хебър от пето попадение във вратата им. Домакините разиграха пред наказателното поле на Хебър, топката рикошира в Корнел и попадна на пътя на Роналдо, който останал сам срещу Дебърлиев обаче разтресе напречната греда с мощен удар.

В 69-ата минута Дебърлиев изби центриране от свободен удар отдясно, но топката попадна в Уелтън, който влезе отляво в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл на вратаря, който обаче изби в ъглов удар. След неговото изпълнение Сонко Сундберг засече точно с глава, но твърде слабо и в ръцете на Дебърлиев.  

Три минути след това Цунами центрира отляво в наказателното поле, където Билал Бари нанесе опасен изстрел с глава, като топката се отби от земята и премина на сантиметри от лявата греда на Дебърлиев.

Седем минути преди края на редовното време Миланов центрира отляво в наказателното поле, където Роналдо засече топката с глава, която стана още по-коварна за Дебърлиев, след като отскочи от терена, но стражът на гостите успя да спаси и да избие преди тя да попадне в долния му десен ъгъл.  

До края на мача "сините" дъражаха контролавърху топката и записаха заслужена победа, с която се завърнаха на победния път.


FT | ЛЕВСКИ – ХЕБЪР ПАЗАРДЖИК  4:0

1:0 Цунами 38'

2:0 Филип Кръстев 41'

3:0 Марин Петков (дузпа) 45+6

4:0 Георги Миланов 54'

efbet Лига, 7-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 1. Пламен Андреев (к) - 6. Цунами ж.к., 33. Хосе Кордоба, 23. Ноа Сонко Сундбург, 22. Патрик-Габриел Галчев - 30. Филип Кръстев, 8. Андриан Краев ж.к. - 17. Уелтън, 14. Илиян Стефанов, 18. Роналдо - 88. Марин Петков

Резерви: 12. Йоан Загоров (вр), 2. Жереми Петрис, 5. Келиан ван дер Каап, 7. Георги Миланов, 10. Ивелин Попов, 19. Билал Бари, 27. Асен Митков

Старши треньор: Станимир Стоилов

ХЕБЪР ПАЗАРДЖИК (5-3-2): 1. Петър Дебърлиев - 25. Мауро Секейра, 38. Хлеб Бухал ж.к., 10. Пламен Крумов, 28. Осира Корнел, 5. Мартин Михайлов - 12. Емануил Манев, 23. Клаудио Бонани ж.к., 98. Георги Търтов ж.к. - 77. Октай Хамдиев, 99. Тодор Чаворски

Резерви: 88. Диян Димов (вр), 15. Милан Кременович, 11. Цветелин Тонев, 30. Боян Кнежевич, 3. Богомил Божуркин, 26. Иван Вълев, 9. Адернисола Есеола 

Старши треньор: Фулвио Пеа


Главен съдия: Красен Георгиев, град Варна

Стадион: „Виваком Арена – Георги Аспарухов“, град София