Президентът на БПФЛ Атанас Караиванов говори в ефира на БНТ и предаването „Арена спорт“. Той засегна някои теми свързани с националния отбор по футбол, българите и чужденците в първенството и администрирането на първенството.

За националния отбор и Младен Кръстаич!

„Моето мнение е, че представянето на националния отбор е незадоволително. Оценката може да даде Изпълкома и да вземе мерки, ако смята, че са необходими. Последни сме в групата, въпреки че има два мача срещу Унгария и Сърбия. Разочарованието в хората е голямо, защото националният отбор е на България и го обичат. Футболът е най-популярния спорт и оттам идват проблемите“.

„Младен Кръстаич не се справи със задачата си. Казах го в една декларация, която публикувахме по-рано тази седмица. Той не ме убеди в основни пунктове – избор на група за мачовете, избор на титулярен състав, необходимостта да играем 3-5-2 при положение, че повечето играчи не са привикнали да играят по този начин в клубовете си. Някои играчи играят на непривични постове, от които се чувстваха объркани. Най-важното – липсата на резултати. Работата на един треньор се съди по резултатите. Признавам му добрия старт миналата година – три мача, победа над Северна Македония, хубав мач срещу Сърбия, пропиляхме си шансовете“

Реакцията след изказването на Кръстаич на пресконференцията преди мача срещу Албания!

„Аз въобще не деля хората на чужденци или българи – нито футболистите, нито треньорите. Все пак, когато човек работи в чужда държава трябва да е малко по-уважителен към местните. Интересното е, че се случва 2 дни след мача с Литва – един от най-слабите отбори в нашата група и Европа. Реагирах като президент на БПФЛ и отговорността към отборите в нея. Не може да приемем тези обвинения. В никакъв случай това първенство, което е средно ниво в Европа и което е достатъчно интересно и силно, с всички кусури, да бъде обвинено, че в един момент може да бъде закрито, въпреки че е ясно, че това беше казано условно“.

„Темата българи и чужденци трябва да бъде затворена, защото такъв е света, така се играе в Европа. Когато Младен Кръстаич е приемал своя договор миналата година и е подписвал с БФС беше ясно с какво разполага в нашето първенство и какви играчи има в чужбина. Той каза едно изречение, че вади някакви паспорти, по този начин ни помагал, кои паспорти, за кого, не ми е ясно и не искам да знам за него“.

Българите и чужденците в професионалните клубове!

„Нека обясним няколко неща на хората. Ние сме на едно нормално средноевропейско ниво. В професионалния футбол у нас има картотекирани 711 професионални футболисти, от които 511 в клубове в Първа лига. Броят на чужденците е 180 за Първа и 36 за Втора лига или около 30% от всички играчи, без да броим играчите с аматьорски договор във Втора лига”.

“Ще разгледаме какво се случва във водещите първенства и тези, които са като нас. Правилото за чужди играчи – картотекирани или на терена. Тук нека уточним, че говорим за чужденци, които са с паспорти извън Европейския съюз. Справката е на Асоциацията на Европейските лиги, на която БПФЛ е член. Масово практика е да няма ограничения. Такива държави са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Малта, Северна Ирландия, Полша, Португалия, и Шотландия. Ограничения подобни на нашите – 4 на терена в Сърбия и Румъния, 8 в Гърция, като до 5 трябва да са над 24 години, Израел 6, от които 5 на терена, Швейцария 5 на терена, Словакия 5-ма на терена. Държави извън Европейския съюз – в Турция общо 14, от които 8 на терена в Украйна 7 на терена. При тях е по-различна тема".

"Големите първенства – в Италия само двама на терена, Испания 3-ма, във Франция 4-ма. Няма ограничения в Германия, Англия и Нидерландия".

"Всеки се оправя както може, както преценява, че е най-добре за него като бизнес. Общо – ние сме членове на ЕС, пазарът е отворен и никой не може да спре играчите с европейски паспорти. Там не могат да се наложат ограничения. Чужденци наричаме тези, които са извън ЕС. Те при всяко положение, са по-изгодни за нашите клубове и могат да дойдат свободни на по-ниски заплащания от тези, който има паспорт е по-скъп. Колкото повече ограничим играчите извън ЕС, ще натоварим клубовете да вземат играчи с европейски паспорти, ако не искат да ползват българи“.

„Нашите отбори, за да бъдат конкурентноспособни в Европейските турнири, трябва да картотекират на принципа на УЕФА. Ограничението там е 25 души в състава, от които 17 без изисквания къде са изградени, 8 израснали във федерацията. У нас в наредбата пише 20 срещу 10, общо 30. Отборите, които играят в Европа, са тези, които могат да дърпат другите нагоре“.

Сравнението със сръбското и хърватското първенство!

„При всяко положение по отношение на телевизионните правата у нас заплащането е по-голямо сравнение със Сърбия и Хърватия. Сега в Хърватия има движение нагоре, защото с определена помощ, подменят терените с нови. Като критерии, качество, формат на първенството, нашето е по-добро и по-интересно. Хърватите също имат разправии за чуждите футболисти. Ползват много от бивша Югославия, Албания. Това разсейва хората от основната тема. Ние трябва да ползваме българските футболисти и да им помагаме да стават по-добре покрай добрите чужденци. Ако има възможност в някакъв етап, да се ограничи влизането на по-нискоразредни футболисти от чужбина.

Трябва ли БПФЛ да администрира първенството?

„На Балканите нещата са по-различни от Европа. Към момента работим добре по следния начин – в турнира за Купата работим съвместно с Българския футболен съюз. В Администрирането на първенството от гледна точка на телевизионни права, програма съвместно, даже с водеща роля на Лигата. Нямаме отношение за лицензиране и картотекиране, но с отделите, които са там, работим нормално".

"Имаме постигнато развитие, абсолютно съвместно, имахме събиране с клубовете с президента на БФС Борислав Михайлов. Аз съм на принципа на еволюция – водата, когато се движи, заема местата, където се има празноти. Не е това самоцел в момента. Ако от утре администрираме във футбола няма да се промени ситуацията с магическа пръчка“.