Арда разби Локомотив Пловдив с 5:0 в първи мач от 20-ия кръг на efbet Лига. Кърджалийци бяха пълни господари на терена и можеше да вкарат и още няколко попадения, особено през първата част. Умар Сако откри резултата в 26-ата минута. Преслав Боруков удвои в 52-ата минута, а седем по-късно се разписа и Радослав Цонев от дузпа. Резервата Ласана Н`Диайе вкара още два гола в 78-ата и 93-ата минути. Успехът беше и най-големия в историята на тима в елита на България. 

Домакините започнаха напористо още от началото на мача и на няколко пъти на Динко Хоркаш му се наложи да прави спасявания. На полувремето Александър Томаш направи четири промени, но това не даде резултат. Вместо това головете във вратата на "смърфовете" продължиха да валят. 

С успеха Арда събра 32 точки и излезе на шесто място, измествайки Левски, който в неделя гостува на Пирин Благоевград. Локомотив е с две точки повече на петата позиция. 

startphoto.bg
100 снимки

Първата по-интересна ситуация в мача беше на сметката на домакините. В 8-ата минута Иван Тилев центрира в наказателното поле, където Преслав Боруков беше оставен непокрит. Нападателят реши да овладява топката с крак, вместо да нанесе удар, но не успя, което позволи на Динко Хоркаш да улови. 

В 14-ата минута Локомотив осъществи многоходова атака. Топката стигна до Петър Витанов, който отправи силен удар от дъгата на наказателното поле, но Анатолий Господинов изби в корнер. Минута по-късно Боруков успя да надиграе Мартин Паскалев, овладя топката, надбяга съперника си и се озова сам срещу Хоркаш, но Матеус успя да го догони и да избие в ъглов удар. След неговото изпълнение Боруков отправи силен удар от 2-3 метра, който беше избит от голлинията от Джовани Трупе. Ситуацията беше прегледана на ВАР, който потвърди решението на главния рефер Красен Георгиев. 

Арда поведе в 26-ата минута. Иван Тилев центрира от корнер на далечната греда, където Умар Сако се освободи от Паскалев и Матеус и с бедро вкара за 1:0. 

Пет минути по-късно "сините" бяха близо до втори гол. Абубакар Тунгара проби отдясно и пусна пас в наказателното поле, където на далечната греда Тилев отправи удар, но Хоркаш се справи и изби с крак. Малко след това отново вратарят на пловдивчани трябваше да се намесва. Боруков намери Светослав Ковачев в наказателното поле, а десетката потърси горния ляв ъгъл, но стражът се справи. Последва корнер, след който Радослав Цонев отправи удар от границата на наказателното поле, но Хоркаш отново беше на висота. Последва опит за добавка от Боруков, след който от Арда поискаха дузпа за игра с ръка. Ситуацията беше прегледана от ВАР, след което беше даден сигнал играта да продължи. 

Във втората минута на продължението на първата част Ковачев проби през центъра и опита да изведе Тунгара в наказателното поле, но Хоркаш излезе и успя в последния момент да изпревари малиеца. Минута след това Ерик Сорга падна в наказателното поле след съприкосновение с футболист на Арда, но дузпа не беше отсъдена. Домакините подхванаха опасна атака, която завърши със силен удар на Цонев от около 15 метра, но покрай вратата. 

На полувремето Александър Томаш направи четири смени. В игра се появиха Джовани, Георги Каракашев, Христо Иванов и Милош Петрович, а местата си остъпиха Ерик Сорга, Денислав Александров, Петър Витанов и Йосип Томашевич. 

В 52-ата минута Арда удвои аванса си. Тунгара проби през центъра и изведе Боруков сам срещу Хоркаш. Нападателят потърси десния ъгъл и с помощта на гредата реализира. Първоначално попадението беше отменено заради засада, но след намесата на ВАР, голът беше потвърден. 

Три минути по-късно защитата на "смърфовете" отново се пропука и Тунгара се озова очи в очи срещу Хоркаш в наказателното поле. Хърватинът фаулира своя опонент, а главният съдия Красен Георгиев посочи бялата точка. При тази ситуация вратарят получи контузия и няколко минути му беше оказвана медицинска помощ. Това не разконцентрира Радослав Цонев, който с удар в средата на вратата отбеляза от бялата точка - 3:0. Това беше дебютен гол за халфа за новия му отбор. 

Едва в 66-ата минута Локомотив затрудни Господинов за първи път в мача по-сериозно. Димитър Илиев овладя на гърди на далечната греда и отправи силен удар в близкия горен ъгъл, но стражът на домакините изби. 

В 78-ата минута кърджалийци вкараха четвърто попадение. Тунгара отново проби през центъра и пусна извеждащ пас в наказателното поле, където Ласана Н`Диайе взе топката от краката на Ковачев и отблизо матира Хоркаш. 

Крахът за "смърфовете" стана пълен в продължението на мача. Отбраната на гостите изпусна Н`Диайе, който изскочи от дълбочина и остана сам срещу Хоркаш, за да вкара за 5:0. 


Арда - Локомотив Пловдив 5:0

1:0 Умар Сако (26)

2:0 Преслав Боруков (52)

3:0 Радослав Цонев (59-дузпа)

4:0 Ласана Н`Диайе (78)

5:0 Ласана Н`Диайе (90+3)

Арда: 1. Анатолий Господинов, 3. Умар Сако, 7. Абубакар Тунгара (79 - 70. Шахредин Букхолда), 8. Милен Желев /к/, 9. Преслав Боруков (72 - 18. Ласана Н`Диайе), 10. Светослав Ковачев (79 - 99. Станислав Иванов), 20. Деян Лозев, 21. Радослав Цонев (72 - 97. Жуниор Палмарес), 24. Алекс Петков, 33. Иван Тилев, 77. Илия Юруков (88 - 27. Керимджан Игнатов)

Резерви: 36. Васил Симеонов, 2. Джунейт Али, 4. Милен Стоев, 11. Александър Георгиев, 18. Ласина Ндиайе, 27. Керимжан Игнатов, 70. Шахредин Букхолда, 97. Жуниор Палмарес, 99. Станислав Иванов

Треньор: Александър Тунчев

Локомотив: 23. Динко Хоркаш, 13. Матеус да Силва, 4. Мартин Паскалев, 50. Йосип Томашевич (46 - 20. Милош Петрович), 99. Джовани Трупе, 15. Пиер Зебли, 34. Петър Витанов (46 - 33. Георги Каракашев), 14. Димитър Илиев /к/ (71 - 11. Ивайло Димитров), 7. Бабакар Дион, 9. Ерик Сорга (46 - 10. Джовани), 19. Денислав Александров (46 - 6. Христо Иванов)

Резерви: 1. Илко Пиргов, 6. Христо Иванов, 20. Милош Петрович, 33. Георги Каракашев, 10. Джовани, 11. Ивайло Димитров

Треньор: Александър Томаш