Собственикът на Ботев Пловдив – Антон Зингаревич, говори по актуалните горещи теми около клуба. Руският бизнесмен коментира недоволството към съветника му и бивш треньор на тима Азрудин Валентич, имат ли финансови проблеми „жълто-черните“, както и работата около строежа на стадион „Христо Ботев“.

Ето какво каза Зингаревич пред PlovdivNews.bg:

Боян Ботев/БТА
5 снимки

-Недоволството към Азрудин Валентич е голямо. Вие какво мислите за работата му и ще остане ли той в клуба?

Погледнете работата на Валентич за двете години, в които той е в клуба. Като треньор той успя да спаси отбора от изпадане, а през втората година го изведе до трето място и играхме в Евротурните. Отборът успя да постигне резултати, които не беше постигал много години.
Разбира се, че искаме да постигаме добри неща всяка година, но във футбола се изисква време. През тези 6 месеца не сме там, където всички искаме да бъдем. Валентич успя да направи добра организация вътре в клуба. Привлякохме Даниел Коен, който се занимава с академията и с Б отбора. Имаме много добри скаути - имаме Тимур Дагуев, който успя да привлече играчи, които сега много отбори искат. Имаме много добър физически и кондинционен отдел, начело със Сърджан. Подготвяме и академията кондиционно, което преди не се правеше. Имаме втори отбор. Подготвяме добре играчите си, за да станат добри атлети. Вървим в правилната посока като отбор.

Освен това досега имаме 3 милиона евро от продажба на играчи. Това е фактологията.

-Вчера изпълнителният директор Герман Чистяков призна, че има забавяне на заплатите. Има ли Ботев финансови проблеми?

-Не, нямаме финансови проблеми. Не сме имали финансови проблеми през последните 2 години. В момента имаме технически проблем, който ще бъде решен в най- скоро време. Всичко ще бъде наред. Клубът е стабилен и е стабилен от 2 години. От януари 2021 г. много неща бяха обещани, но не бяха изпълнени. Беше ми обещано стадионът да е готов до края на 2021 г. Както всеки клуб имаме много разходи. Имаме малко спонсори. Първата година имахме спонсори, които помагаха на клуба. Илиян Филипов беше един от тях, но от страна на града много неща бяха обещани, а не бяха направени. Клубът не е благотворителност, а е бизнес, който трябва да се управлява добре. Като не е готов стадионът няма възвръщаемост на инвестицията. Имаме нужда от стадиона и смятам, че когато е готов, парите които ще печелим ще помогнат за още по- голяма финансова стабилност и развитие на клуба. Когато имаш акционери - добре, но когато нямаш става трудно. Моята цел е да развия клуба и да има стабилно бъдеще, предвид ситуацията в България това е не е лесно. Когато нямаш приходи, не е лесно да бъдеш финансово стабилен.

LAP.bg
15 снимки

-Ботев съвсем скоро се връща на "Колежа". Ще инвестирате ли средства в стадиона?

Както вече казах, когато направих сделката за Ботев имах уверение от Общината, че стадионът ще бъде завършен през 2021 г., най-късно до първото/второто тримесечие. Сега сме края февруари 2023 и не сме сигурни до къде е стадионът. Днес г-н Филипов каза, че трябва да се оттегли от стадиона, защото Общината още не му е изпратила договора, за да го завърши със собствени средства, за да бъде готов и да започнем да играем мачове там през април. Затова когато ме питате дали съм готов да инвестирам, мисля че не е в това въпросът. Въпросът е защо стадионът все още не е готов, като това обещание ми беше дадено.

От друга стана, ако погледнете проекта на стадиона, дори и да започнем да играем на него през април, все още има неща, които не са включени в проекта, за да може да играем там. Клубът трябва да обзаведе съблекалните и други подобни. Така че, определена сума трябва да бъде инвестирана за стадиона. Големият въпрос, който трябва да зададете, е защо стадионът не е готов от Общината при положение, че е 2023 година, а трябваше да бъде завършен преди повече от 1 година.

С отварянето на стадиона в следващите две години ще гоним висока посещаемост и топ три в класирането.