Александър Станков няма нужда от представяне. У нас е бил треньор на ЦСКА, Черно море, Локомотив Пловдив и младежкия национален отбор. В чужбина направи добра кариера в Китай, където записа успехи с няколко отбора, работил е още в Русия и Кипър. Специално за Gong.bg Станков анализира мачовете от 23-ия кръг в efbet Лига.

Първенството е към края си и мачовете стават все по-завързани и непредвидими. Задаващите се плейофи ще са още по-интересни, макар че за съжаление шампионската титла е предрешена. Но пък подреждането на другите отбори в първата шестица крие много неизвестни. Далеч по-любопитна се очертава битката за изплуване от втората четворка, в която само един от отборите ще се спаси със сигурност.

ЦСКА и Арда изнесоха доста хубав и стойностен двубой. Имаше претенции от съдийско естество и при двата гола, които наистина дойдоха от спорни ситуации, но според мен не бива да се търси причината в реферите. Домакините определено могат да съжаляват, че не спечелиха, защото имаха немалко възможности да затворят мача и и да чакат спокойно последния съдийски сигнал. Лично на мен представянето на „червените“ ми хареса, въпреки че се виждат известни слабости в играта. Рано е още за генерални изводи, но определено има промяна при Любо Пенев. Отборът играе по-офанзивно, по-смело и по-приятно за окото. Но не е възможно за толкова кратко време да се реализират идеите на треньора. Основният проблем се крие в липсата на още един креативен футболист в средата на терена, само Тиаго Родригес не е достатъчен. Видя се още, че има потенциал в някои играчи, които бяха зачеркнати от Бруно Акрапович. Колко голям е той, ще покажат следващите мачове. Един от тях е Варела, който даде головия пас за попадението на Кайседо. Но точна оценка за него може да се даде след още няколко срещи. Дано на „Армията“ проявят търпение, защото няма по-подходящ треньор от Любо Пенев. 

Антон Узунов
48 снимки

Арда затвърди отличните впечатления, които оставя от началото на сезона. Въпреки отсъствието на някои играчи плюс контузията на Коконов, отборът отново показа, че има стил, както и ясна визия за играта във всеки мач. И със сигурност е съставът, който има най-бърз преход от защита в атака в efbet Лига.

Много нерви и единоборства предложиха Черно море и Левски, но за съжаление без много футболни достойнства. Първото полувреме определено бе за Левски и „сините“ могат да съжаляват, че не реализираха поне едно от добрите положения, които създадоха. Хареса ми агресията в играта на тима, хареса ми и представянето на младите играчи в състава. След почивката силите бяха изравнени и равенството като че ли е закономерно.гично. Левски не победи заради липсата на късмет, класа и опит. Не смятам, че сред причините е отсъствието на Славиша Стоянович, защото ми хареса как Живко Миланов води мача във Варна. Дори смятам, че присъствието му край тъчлинията допринесе за по-голямото желание и настроение в играта на Левски в сравнение с предишните срещи. Така и не разбрах защо бе показан първият жълт картон на капитана на Черно море Даниел Димов. Изгонването му не повлия на мача, но отсъствието в следващия двубой със сигурност ще се отрази на отбора.

Изненада ме трудната домакинска победа на Лудогорец срещу Монтана. Гостите явно добре си бяха преценили възможностите и бяха избрали доста сполучлива стратегия. В по-голямата част от мача девет от полевите играчи бяха зад линията на топката и в тази гъсто наситена третина пред вратата на Монтана шампионите не намериха верния път към гола. В подобни ситуации голям коз са статичните ситуации, но и при тях не видяхме нищо интересно от страна на Лудогорец. Отборът трупа точки, но с играта си от началото на пролетта не убеждава, че е надградил в сравнение с есента.

79 снимки

ЦСКА 1948 имаше тотално превъзходство срещу Славия и можеше да постигне и още по-убедителна победа. Още в първите 10 минути се видя голямата разлика в моментното състояние на двата отбора. Кризата при „белите“ е тежка и смяната на Тарханов бе належаща. А и не е тайна, че футболистите не бяха доволни от неговите методи. Не е невъзможно завърналият се Златомир Загорчич да изкара Славия от това състояние, но ще трябва много работа. Хубав дебют за Росен Кирилов начело на ЦСКА 1948. Явно е успял да внесе настроение и мотивация в играта на отбора, защото това ми направи най-голямо впечатление. „Червените“ държаха мача в ръцете си през цялото време и не допуснаха изненада.

Неприятно ме изненада Царско село с играта си срещу Локомотив Пд. Футболистите бяха неузнаваеми, безобразни даже, нямаха нищо общо с облика при Любо Пенев. Явно още са в шок от напускането му, няма друго обяснение за поведението им. В защита бяха много объркани, направиха една дузина грешки и само пропуските на домакините ги спасиха от разгром. Показателен в това отношение бе моментът, в който Митко Илиев не вкара на празна врата. Нормално е всеки нов треньор да има свои идеи и ще трябва време играчите на Царско село да ги разберат.

Антон Узунов
46 снимки

Имах предчувствие, че Етър няма да загуби в Стара Загора, но чак победа не очаквах. Успехът обаче е напълно заслужен, защото отборът беше много дисциплиниран и всеотдаен от първата до последната минута. Голяма е заслугата за това е както на Александър Томаш, така и на футболистите. Докато Берое нямаше идея, допусна много индивидуални грешки и логично загуби. Търновци нагледно показаха силата на статичните положения – вкараха голове след центрирания от корнер и фаул. Преслав Боруков за пореден път показа, че притежава много потенциал, но трябва да е здраво стъпил на земята. Защото има мнтого върху какво още да работи. Не е лошо да има самочувствие, но да не се влияе от странични фактори. Те могат само да му попречат.

Ботев Враца затъва все по-надолу след домакинската загуба от Ботев Пловдив. Не виждам ефект и от треньорската смяна, а до края не остават много мачове. Врачани за пореден път пропуснаха дузпа, имаше и съдийски решения в техен ущърб. Докато гостите, без да блестят взеха стратегически три точки. Изобщо не се усети отсъствието на треньора Валентич, може пък това да е било на късмет.