Старши треньорът на Локомотив Пловдив Бруно Акрапович сподели за "Домът на футбола" по DIEMA SPORT за триумфа след спечелената Суперкупа на България срещу Лудогорец, връзката между играч и наставник, отношенията му със собственика Христо Крушарски и други интересни теми.

"Още чувствам всичко, което се случи на мача. Опитвам се да анализирам добрите и лошите неща. В неделя имаме дерби. Няма време за празнуване. Чакат ни трудни дни", започна Акрапович.

"Наистина е трудно. Трябва да им да даваш време да празнуват, но в същото време има важни мачове, върху които трябва да се фокусират. Имам късмет да работя с уникални момчета с голям интелект", искрен е треньорът.

За очакванията при пристигнаето си в България

"На критиките не обращах внимание. Не сме говорили за резултати със собственика при идването ми. Целта беше привличането на млади играчи. С много от тях направихме крачка напред. Никога не съм мислел да се отказвам. Винаги вярвах в себе си. Молех се на Господ да върне труда, който полагах и това вече се случва", продължи специалистът.

"Ако искаш да играеш 3-5-2 трябва да имаш поливалентни играчи. Защитниците трябва да са много интелигентни. Халфовете трябва да затварят пространства, а нападателите да са първи защитници. Да сме високо и да пресираме. При тази публика няма друг начин. Тя иска нападателен футобл. Имахме някои мачове, в които не играхме добре, но въпреки това ни аплодираха", призна босненецът.

Кое е най-важното между треньор и играч?

"За мен трябва да има доверие. Играчът да може да ти вярва. Трябва да имаш опит и знание. Да влезеш в една група и тя да ти вярва. Тиймбилдингът е много важен. Той носи 30% от точките. Във Вайбър имаме група, изпращам им снимка от преди мач и след мач как се радваме. Никой от противниците не лети. Всички имат по 2 ръце и 2 крака. Всички сме хора. Не може да позволяваш на никой да те бие лесно. Искам над всичко да покажем нашите качества. Да изглеждаме така както искам аз", разкри той.

Доверието между него и Христо Крушарски ли е най-важното?

"Точно така. Миналата година свърши договорът ми. Говорихме си и бяхме съгласни да продължа. Договорихме се за 1 година. Отидох да подпиша и в него пишеше 3 години. Подписах за 3 години. Той няма значение, защото е на хартия. Когато има съвестна работа може да подпишеш и за 10 години. Не ме страх за бъдещето. Ако има в бъдеще голяма оферта за мен, Крушарски няма да ми прави спънки. Виждам, че можем да напраивм още повече и това ме кара да си поставим още по-големи цели. Изобщо не мисля да ходя в друго първенство. Аз съм човек здраво стъпил на земята", каза спецът. 

Оттук накъде за Локомотив?

"Твърдо оставаме на земята. Не искам да притеснявам момчетата, а да играем добър футбол. Ако играеш добър футбол, ще имаш и резултат. Не им е лесно в тези времена по време на коронавируса", допълва Бруно Акрапович.

За Георги Минчев и трансферите

"По принцип съм много доволен, но всеки сезон показва, че имаш нужда от повече играчи. Минчев работи много добре. Трябва му още време, за да свикне със стила на игра. Чакаме още двама играчи да ни дадат отговор. Гледах много футболисти. Говорих с много мениджъри. Нормално е момчетата да искат повече пари, но трябва да бъдат здраво стъпили на земята", твърд е Акрапович.

Как е селектирал всички футболисти в отбора?

"Важен е характерът. Дали може да направи тук нещо. Уговорката е да работи на 100%. Достатъчно е един лош характер да влезе в съблекалнята и ще побърка съблекалнята", завърши той.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.