Боян Кайров е адвокат по наказателно право, но присъства в спортно-обществения живот навсякъде - футболът, волейболът и баскетболът. Той от малък е фен на Левски и поради тази причина доста се вълнува от бъдещето на клуба. Кайров се изявява и като делегат на мачовете от българския елит. Освен всичко това е адвокат на собственика на "сините" Васил Божков и на СК Левски.

Кайров даде интервю за Gong.bg, в което заяви, че в личен разговор Васил Божков му е споделил, че по един или друг начин ще продължи да помага на Левски. Юристът каза още, че 26-кратният шампион на България е осигурен финансово поне до лятото на 2020 година. 

Боян Кайров

източник: Гонг

- Г-н Кайров, освен че сте адвокат на Васил Божков и СК Левски, сте и голям фен на "сините". Какво Ви е мнението за бурните събития по високите етажи в Левски?

- Като цяло съм много щастлив, че чисто психологически и игрово, поне засега, това не се отразява в подготовката и контролите на отбора и най-вече на спортно-техническото ръководство. Виждаме страхотно хладнокръвие в г-н Хубчев, Георги Донков и Левон Апкарян. Адмирирам поведението на "старите кучета" в отбора. Имам предвид Станислав Костов, Иван Горанов, новодошлият Симеон Славчев, който засвидетелства горяща плам за отбора на Левски. Той вече заяви готовност и желание да даде всичко от себе си, за да покаже, че е голям левскар. Дори изнесе доказателства от миналото. Най-важното е, че спортно-техническото ръководство, на фона на изключително неприятните неща, които се случиха със собственика на клуба, някак си успява да неглижира ситуацията. Левски не се влияе от страх за бъдещето си и някаква неяснота.

Това означава, че собственикът е дал ясен сигнал и надежда за по-дълъг кръгозор. Виждаме поведението на един Спирингс, който каквото и да си говорим е със статут на звезда. Може да не е някакво величие, но е звезда от средно европейско ниво. Разбира се, не бива да подценяваме и българите. Това, че Славчев е българин не го прави по-слаб играч от средно европейските. В разговорите, които водя с част от футболистите и хора от щаба на Левски, ми прави впечатление, че въобще не се коментира дали Левски ще има бъдеще, а по-скоро какво ще бъде бъдещето. Всички са насочени към спечелване на Купата на България и атака на титлата, която минава през задължителни победи над ЦСКА и Лудогорец. 

- Въпросът, който вълнува феновете. Ще продължи ли Васил Божков да издържа финансово Левски? Коментирали ли сте с него този въпрос?

- Когато се случиха първите събития в Левски, ако си спомняте законопроектът за лотарията, Васил Божков свика среща с феновете. Часове преди той да отиде на сбирката ние разговаряхме с него. Той заяви, че по един или друг начин винаги ще помага на Левски. Сподели, че за себе си по никакъв начин не е нарушил закона, както смятам и аз, познавайки го добре. За мен Левски винаги ще го има. Дори и да започне от нулата, както беше ЦСКА. Такъв вариант обаче аз изключвам поради две причини. Първата е, че вярвам в сегашния собственик, който до ден днешен все още е г-н Васил Крумов Божков. Сигурен съм, че с неговия широк портфейл, широко портфолио и международен бизнес, уважаван в цял свят, включително в Китай и Румъния, разполага с ресурса и потенциала да издържа Левски. Ако не той, поне негови дъщерни компании.

През тези месеци не вeднъж прояви чувство за собственост на Левски в най-добрия смисъл. Мисля, че поне до края на този полузезон Васил Божков е намерил механизма Левски да бъде осигурен и подсигурен. Това най-много личи по поведението на най-скъпо платените звезди в отбора. Едва ли щяха да дойдат Славчев, Спирингс и Деян Лозев. Едва ли щяха да преподпишат  футболисти, които са ценни за клуба. Това е по отношение на собственика. Вярвам в неговата безрезервна подкрепа и да не кажа любов към футболен клуб Левски. Другият момент е, че вярвам, че Левски винаги ще бъде апетитна хапка за много богати хора и то не само българи.

Въпреки това като запалянко на Левски, който ходи от 4 годишна възраст на мачове, се надявам Божков да остане. Този човек направи много за Левски. Модернизира базата и детско-юношеската школа. Осигури добри специалисти и лекари, които допринесоха за по-добрата физическа и ментална подготовка на футболистите. Организацията се подобри във всички аспекти, дори и в режим да хранене и спане на състезателите. Тук използвам да кажа, че в лицето на Петър Хубчев, Левски най-накрая намери своя треньор.

Разбира се, в комбинация с Георги Донков - двама потомствени левскари. Аз съм тренирал 11 години в Левски и съм запознат. Жоро Донков е израснал на 100 метра от стадион "Георги Аспарухов". Този треньорски щаб нацели ваксата благодарение на Васил Божков. От личен разговор с Божков знам, че беше договорил и Ивелин Попов, който в последния момент се отказа заради неяснотата около бъдещето на Левски. Попов беше дал дума на г-н Божков, но единствената причина да не акостира на "Герена" е атаката към г-н Божков. 

Боян Кайров

източник: Гонг

- Може ли да кажем, че Левски е осигурен финансово поне до лятото?

- Знаете, че в живота две неща са сигурни - смъртта и данъците, но това, което имам като информация и като усещане, е, че до края на шампионата Левски ще запази статут на един финансово стабилен и независим отбор и клуб. Надявам се, че това ще помогне за спечелването на поне един трофей. Дори чувствам, че Левски тази година може да изненада много от опонентите си с един златен дубъл. 

- Част от феновете на Левски заявиха, че Васил Божков дълго време е отказвал среща с тях, но в момента, в който е имал проблеми, веднага се е появил на "Герена". Факт е, че до този момент Божков не се е появявал на стадиона, дори и на официален мач. Търсил ли е собственикът на "сините" подкрепа от привържениците? 

-  Ще си позволя да не се съглася с тази теза. Да, вие сте абсолютно прав, тъй като тя е общоприета.  Аз обаче не я споделям, защото в крайна сметка г-н Божков в продължение на 1 година дава по два милиона лева на месец. Не знам примерно Флорентино Перес, собственикът на Реал Мадрид, да е ходил на среща с феновете. Отново побългаряваме нещата. Не искам чрез вашия изключително уважаван сайт да изкарвам г-н Божков светец, тъй като тук не е мястото. Тук не говорим за право, а за спорт. Не съм съгласен с това, че г-н Божков е усетил ножа до кокала и тогава е потърсил подкрепа от феновете. Не, той просто ги покани, за да обясни, че това, което прави в продължение на една година, при евентуален негов крах, едва ли ще продължи. Аз така виждам нещата, а не, че е потърсил помощ. Не съм присъствал на разговор, в който г-н Божков да е поискал нещо от нас. Да ни е казал да излезем на улицата в негова защита. Няма такова нещо. Единствено беше достатъчно откровен да каже, че ако нещата загрубеят няма да може да дава два милиона на месец. Забележете, че г-н Божков никъде не е казвал, че ще се откаже от Левски, което му прави чест. Някъде из контекста на всички интервюта, се пропуска този момент. 

- Васил Божков и Павел Колев споменаха, че Левски има планове за нов стадион, но покрай бурните събития тази новина не намери почти никакъв отзвук. Вие запознат ли сте с тези планове?

-  Ще бъда максимално откровен, но ще запазя и доверието на г-н Божков към мен. Имали сме разговор и на тази тема и аз не го крия. Само ще кажа, че той наистина имаше, дай Боже и да продължава да има, но при така създалата се ситуация, не мога да кажа какво мисли в момента. Имаше намерение да създаде едно уникално дори и за Европа съоръжение. Просто г-н Божков беше решил в следващите 4-5 години да направи от Левски силен европейски отбор. И мисля, че доказателство за това са нещата, които се случват в Левски в последната една година.

Държа да кажа и още нещо, този път чисто спортно-технически. Моето лично мнение е, че Хубчев трябва да играе с двама нападатели. Схемата с един нападател се наложи от Люпко Петрович, когато я изпробва срещу Галатасарай. Не виждам пречка да играе с двама нападатели. Слави Костов и Дени Алар заедно, или един Дени Алар, Робърта или Костов. За мен Левски винаги е бил отбор на атаката, на нападението. Това е нещото, което мисля, че ще донесе повече позитиви и точки и ще ни даде предимство за титлата и Купата на България. 

И още нещо важно - в този момент трябва сърцата да си оставят хора като Живко Миланов, Иван Горанов и Николай Михайлов, който дори и да стои на пейката. Ники е наследник на Бисер и Борислав. Той носи левскарското. Около Жиката, Иван Горанов, Ники Михайлов и Холмар, трябва да пламне тази левскарщина и в другите играчи. И да зарази и така наречените наемници. Трябва да разберат какво е Левски. Тук е ролята на лидерите. Знам, че повече от половината мачове ще ги изнесе Миланов, сигурен съм. Виждам го в последните мачове и в контролите през зимата как се представя. Ролята на Горанов и Михайлов също е важна, независимо дали пази Миятович. Не казвам, че на вратата трябва да бъде Михайлов, но в съблекалнята е много важно да си лидер.