Берое е един от традиционните отбори в българския елит. 12 април обаче е по-специален за всички, които по един или друг начин са свързани със старозагорския клуб. На днешния ден преди 35 години заралии вдигат шампионския трофей като първенци на България. По този повод официалната страница излезе с ретроспекция на въпросния златен сезон.

"Днес отбелязваме един специален ден за всички „беройци“! Нека си припомним:

На 12 април 1986 г. Стара Загора отбеляза най-радостния си футболен момент. Берое триумфира с шампионската титла на България след един страхотен сезон. На 12 април 1986 година 40 000 зрители на стадиона под Аязмото пеят „Берое шампион“, докато футболистите правят почетна обиколка на стадиона в чест на спечелената титла. Най-накрая най-смелите мечти на феновете са се сбъднали. Берое е станал шампион!

Продължаваме с бр. 25 на рубриката „Берое в елита“ в официалния сайт на клуба, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Поредицата е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който ще бъде честван през тази 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

1985-86 г. – Шампиони

В този брой на рубриката ще ви разкажем всичко най-интересно за един от най-паметните сезони в цялата история на „Берое“ – шампионския. Всеки един привърженик, който е бил свидетел на случилото се през 1985/86 г. никога няма да го забрави, защото тогава мечтата се превръща в реалност. На 12 април 1986 г. „Берое“ най-сетне е шампион на България…но нека започнем хронологично.

Преди началото на сезона в тима има няколко промени. Новите имена са само две – Стоян Бончев и Мюмюн Кашмер, който е желан от доста време. „Берое“ обаче се разделя и с две от легендите си – Коста Костов и Георги Стоянов. Сред освободените са куп играчи с малко игрови минути – Атанас Баценков, Койчо Коев, Спас Кузов и Цветомир Дерменджиев. Николай Демирев пък е преотстъпен на „Чирпан“. Начело на тима като старши треньор застава Евгени Янчовски, който наследява Петко Петков на поста.

„В началото никой не ни слагаше в сметките за титлата. Ние обаче имахме страхотен колектив, който бе в основата на всичко. Постепенно набрахме самочувствие и дадохме всичко от себе си за титлата. Някои се опитват да омаловажат успеха ни, защото нямало „Левски“ и ЦСКА, но те си бяха там със същите играчи. Просто им бяха сменили имената.“, споделиха петима от шампионите в бр. 4 на предаването #СВЕТЪТеБЕРОЕ. И наистина в самото начало никой от специалистите не слага „Берое“ в сметките си.

Отборът обаче тръгва чудесно в първенството и в този брой на рубриката ще ви представим всички срещи – мач по мач, защото всеки един има значение за крайната цел.

В първи кръг в Стара Загора гостува тимът на „Черно море“, който е разгромен с 3:0, след три дебютни гола на Кашмер. Във втори кръг е постигнато равенство 2:2 в Плевен срещу „Спартак“, което носи 1 т. (в този сезон отново важи правилото за 0 т. при нулево реми). Домакините повеждат с два гола, чрез Лазаров и Гетов, но Йордан Митев се разписва за крайното 2:2 с попадения през втората част. В трети кръг идва двубоят с „Тракия“ под Аязмото. Тогава все още не е ясно, че това ще бъде основният конкурент за титлата. 23 000 души са на стадиона, за да гледат един истински спектакъл. Кашмер открива още в 1-та минута, а Бончев удвоява след още 5 минути – 2:0. Пашев намалява в 12-та минута, но Танко Танев в 28-та отново прави разлика от две попадения. Последния гол в мача идва в 73-та минута, когато отново Атанас Пашев се разписва за крайното 3:2. В следващия кръг идва нова победа. Отново в Стара Загора е победен „Етър“ с 3:1. Гостите повеждат чрез Лъхчиев, но Кашмер изравнява преди почивката. През втората част „Берое“ обръща окончателно мача с гол на Венелин Сивриев в 70-та и ново попадение на Кашмер в 83-та.

И тук идва 5 кръг – гостуването във Враца. Всички играчи след време споделят, че точно след този мач са погледнали по-смело към своите мечти. Това е бил ключовият момент. „Ботев“ имат сериозен отбор през тези години, а по традиция „Берое“ играе трудно във Враца. Кашмер обаче бележи нови два гола и на сметката му вече има 8 попадения до този момент. „Берое“ води с 0:2 до 15-та минута, а след това Ивко Ганчев показва своята класа и спасява редица положения, за да запази резултата. Кашмер открива резултата и в следващия мач – домакинството на „Локомотив“ (София), а Бончев оформя крайното 2:0 за поредната победа през сезона. В 7 кръг идва първата загуба. Двубоят е срещу „Средец“ в столицата. „Беройци“ откриват чрез Радко Калайджиев в 10-та минута, а Славков изравнява в 25-та. След три минути Кашмер дава нова преднина за „Берое“, но в 32-та Стойчо Младенов отново изравнява – 2:2. Преди почивката е отсъдена дузпа за „Средец“, която е реализирана от Славков, а 5 минути след началото на втората част домакините получават и втора дузпа, която отново Славков вкарва за крайното 4:2.

В 8 кръг „Берое“ побеждава „Спартак“ (Варна) с 1:0 след гол на Танко Танев в 68-та минута, а в следващия идва втората загуба, която идва и със сериозна доза късмет. В последните секунди домакините от „Академик“ (Свищов) бележат чрез Христов. Победният ход обаче продължава в следващите два кръга. Първо е мачът с „Локомотив“ (Пловдив), които повеждат в 15-та минута чрез Садъков, но „беройци“ обръщат с два гола на Стоян Бончев – 2:1. В 11 кръг е постигната чиста победа в Русе с голове на Васил Драголов и Мюмюн Кашмер – 0:2 срещу „Дунав“. Първата загуба на точки у дома идва в домакинството на „Сливен“. Бончев дава преднина, но Вълчев изравнява за „точково“ 1:1.

Във фаталния 13 кръг има нова драма. Този път в Благоевград. „Пирин“ повежда още в самото начало, чрез Костов, a Теньо Минчев изравнява в 17-та минута. През втората част „беройци“ обръщат с гол на Петко Мароков, но Михтарски изравнява на свой ред в 66-та минута. Седем минути по-късно е развръзката, когато Облаков дава победата за своя тим с гол от явна засада – 3:2 за „Пирин“. В предпоследния есенен мач „Берое“ приема „Витоша“ пред 30 000 души на стадиона, които са в екстаз след гол на Кашмер в 35-та минута, който се оказва и победен. В последния мач за годината „Славия“ нанася първата по-сериозна загуба на „Берое“ за годината, която коства и първото място преди паузата, но с равен брой точки с „Тракия“. „Белите“ печелят в София с 5:2, след като обръщат мача от 0:2, дошла с голове на Стоян Бончев. В допълнение два от головете за „Славия“ са след дузпи, а Стойков е изгонен от игра.

Пролетния дял обаче стартира веднага и първите три кръга са през декември. Причина е участието на България на Световното първенство в Мексико. Новото завъртане започва с две победи – 1:2 във Варна над „Черно море“ с голове на Минчев и Митев и 1:0 над „Спартак“ (Плевен) под Аязмото. Победата идва след нов гол на Йордан Митев. Последния мач за 1985 г. е гостуване на „Тракия“ в Пловдив на 21 декември. Двубой, който ще остане във фолклора, но и един от най-злощастните в цялата история. Като цяло до този момент двата тима се движат паралелно и с почти еднакъв брой точки. Преди мача „Берое“ е на 1 място с две точки аванс.

Няколко дни преди битката в Пловдив „Берое“ гостува на „Мадара“ (Шумен) за Купата на Съветската армия. Двубоят е спечелен, но след него почти всички играчи са натровени с храна и имат стомашно-чревно разстройство. Молбата за отлагане на срещата е отхвърлена. Коремните болки не са преминали и в деня на мача с „Тракия“, който се играе пред 16 000 души. Подпомагани и от съдията Богдан Дочев домакините повеждат с 3:0 след две изключително спорни дузпи до 30-та минута. Кашмер бележи почетно в 41-та минута, но след само още две минути идва нов подарък – дузпа за 4:1. През второто полувреме „беройци“ едва се движат на терена и съвсем логично получават нови 4 гола за крайното 8:1. Тежък удар, но не и непреодолим, защото има равенство в точките.

Пролетта започва много добре. Победен е „Етър“ във Велико Търново с 1:2, след пореден обрат през сезона. Головете на Кашмер и Минчев освен победата дават и точка преднина пред „Тракия“, заради равенство на „жълто-черните“ в Русе. В следващия кръг е разгромен „Ботев“ (Враца) с 4:1 под Аязмото. Попаденията са дело на Драголов, Кашмер, Митев и Динев. Преднината е запазена и след следващите два двубоя, в които „Берое“ побеждава „Локомотив“ (София) в „Надежда“ отново с 1:4 след хеттрик на Кашмер и гол на Митев, както и победа над „Средец“ в Стара Загора с 1:0, след страхотно воле на Кашмер в 15-та минута.

Идва 23 кръг, в който „Берое“ допуска грешка с равенство, но то се оказва печелившо. Двубоят на „зелените“ във Варна завършва 1:1 след гол на Драголов, а „Тракия“ не взима точки заради нулево реми в Благоевград. Така преднината на „Берое“ става 2 пункта. В следващия двубой е разгромен „Академик“ (Свищов) с 4:0. Попаденията са дело на Драголов, Динев и Кашмер на два пъти. В 25 кръг и двата претендента за титлата губят своите мачове. „Берое“ е победен с 1:0 от „Локомотив“ в Пловдив, а „Тракия“ губи в София от „Витоша“ със същия резултат. Мачът в Пловдив също не минава без скандали. В 75-та минута само съдията вижда, че Ивко Ганчев е направил с една крачка над позволените според правилника три и отсъжда непряк свободен удар в наказателното поле. Сотиров се разписва в полза на вечния си съперник „Тракия“. Пет мача до края.

Васил Драголов носи победата с 1:0 над „Дунав“, за да запази върха за своя тим. Следва драматичен 27 кръг. „Берое“ не успява да победи в Сливен, завършвайки 0:0, което не носи точки. Хиляди старозагорци са на мача, а Кашмер дори пропуска дузпа, която би дала нови 2 т. на върха, защото „Тракия“ губи от „Славия“. Три мача – три финала. Първият е спечелен – 2:0 над „Пирин“ с голове на Кашмер и Митев. Така в следващите два мача „Берое“ се нуждае от минимум 3 т. Две от тях обаче идват още в предпоследния кръг, когато „зелените“ за пръв път побеждават „сините“ в столицата. Цветков дава преднина за „Витоша“, а Кашмер изравнява. До почивката упражнението се повтаря – Марков прави 2:1, а Митев прави 2:2. Васил Драголов носи победата с попадение в 68-та минута и „Берое“ е само на точка от титлата. В последния кръг съперник ще бъде „Славия“.

На 12 април 1986 година отец Иван Бояджиев от черквата „Света Троица“ започва утринната си молитва с думите: „Господи, забрави днес за нас, но помогни на „Берое“ да стигне до титлата!“ И сякаш и бог помага! 40 000 зрители се стичат на стадиона на знаменитата дата и Драголов взривява трибуните с гол още в 7-ата минута, който се оказва решаващ. След края на мача стадионът пее „Берое шампион“ и радостта е неописуема.

Tрофеят е връчен на „Берое“ седмица по-късно в бенефисен мач срещу „Локомотив“ (София). Тъй като президентът на БФС не присъства на награждаването от футболната централа изпращат неговия заместник Петър Сучков. Точно в 18:00 на 19 април 1986 г. капитанът на отбора Теньо Минчев вдига трофея със сълзи от радост на очите си! „Берое“ е шампион! Мечтата вече е реалност…

„Берое“ печели титлата след 43 т., спечелени след изиграването на 30 мача. В тях са постигнати 20 победи, 4 равенства и 6 загуби. Головата разлика е 55:36.

Състав: Илия Илиев и Ивко Ганчев – 30 мача; Мюмюн Кашмер и Кънчо Кашеров – по 29 мача; Венелин Сивриев и Стоян Бончев – по 27 мача; Теньо Минчев и Йордан Митев – по 26 мача; Стойко Стойков – 23 мача; Васил Драголов и Пламен Липенски – 22 мача; Стефан Динев – 21 мача; Петко Тенев – 20 мача; Танко Танев – 19 мача; Петко Мароков – 13 мача; Кольо Ганев – 8 мача; Христо Белчев – 7 мача; Радко Калайджиев – 4 мача; Валентин Грудев – 1 мача;
Старши треньор – Евгени Янчовски

Голмайстори: Мюмюн Кашмер – 23 гола; Стоян Бончев, Йордан Митев и Васил Драголов – по 7 гола; Теньо Минчев – 4 гола; Танко Танев и Стефан Динев – по 2 гола; Венелин Сивриев, Петко Мароков и Радко Калайджиев – по 1 гол;

Всички резултати, според класирането:

1. Берое

2. Тракия (Пловдив) – 3:2 и 1:8

3. Славия (София) – 1:0 и 2:5

4. Средец (София) – 1:0 и 2:4

5.  Витоша (София) – 1:0 и 3:2

6. Сливен – 1:1 и 0:0

7. Локомотив (Пловдив) – 2:1 и 0:1

8. Спартак (Варна)  – 1:0 и 1:1

9. Локомотив (София) – 2:0 и 4:1

10. Етър (Велико Търново) – 3:1 и 2:1

11. Академик (Свищов) – 4:0 и 0:1

12. Ботев (Враца) – 4:1 и 2:0

13.  Пирин (Благоевград) – 2:0 и 2:3

14. Спартак (Плевен) – 1:0 и 2:2

15. Черно море (Варна) – 3:0 и 2:1

16. Дунав (Русе) – 1:0 и 2:0

домакин: 14 победи, 1 равенство и о загуби – 30:6

гост: 6 победа, 3 равенства и 6 загуби – 25:30

Любопитно:

– „Берое“ отпада в турнира за Купата на България още от първия съперник – Спартак (Плевен) след 2:2 и дузпи.

– За Купата на съветската армия е отстранен първия съперник – „Мадара“ (Шумен) с 0:2. Във втори кръг обаче „зелените“ отново губят с дузпи. Този път от „Родопи“ (Момчилград) след 1:1 в редовното време.

– Ивко Ганчев е избран за „Най-добър вратар на първенството“

– Мюмюн Кашмер остава на 2 място в класацията за „Голмайстор на шампионата“.

– За пръв път след 1977 г. някой играч на „Берое“ преминава границата от 20 попадения в един сезон.

– Тимът играе и много международни срещи:

„Берое“ – „Унион“ (Берлин, Германия) – 1:1 в Стара Загора

„Берое“ – „Динамо“ (Минск, Беларус) – 0:3 в Сливен

„Берое“ – „Арарат“ (Ереван, Армения) – 3:2 във Варна

„Берое“ – „Динамо“ (Киев, Украйна) – 3:1 в Стара Загора

„Берое“ – „Мерих“ (Хартум, Судан) – 1:1 в Судан

„Берое“ – „Ахли“ (Медина, Саудитска Арабия) – 2:0 в Судан

„Берое“ – Ал Хилял (Хартум, Судан) – 2:1 в Судан

„Берое“ – „Татабаня“ (Унгария) – 1:1 в Стара Загора

„Берое“ – „Шиофоки“ (Унгария) – 0:0 в Стара Загора

„Берое“ – ЛКС (Лодз, Полша) – 3:2 в Полша

„Берое“ – „Гурник“ (Валбрих, Полша) – 0:1 в Полша

– Васил Драголов е част от националния отбор на Бъгария за Световното първенство в Мексико, а Йордан Митев и Петко Тенев са в олимпийския отбор на България.

– Средна посещаемост за сезона у дома е 17 700 души", пише сайтът на Берое.