Легендата на Спартак Варна Владимир Николчев празнува днес своя 70-годишен юбилей. Бившият защитник е част от най-успешния отбор в историята на „соколите“, който в периода 1982/1984 става трети в А група, стига до финал за Купата на България и до втория кръг в КНК.

В европейския турнир варненският тим се превръща в първия и единствен досега наш отбор, който е играл в две офциални срещи с Манчестър Юнайтед. Николчев е титуляр и в двете, изгубени с 1:2 у дома и 0:2 в Англия.

„Макар че живея в София, продължавам да следя изявите на Спартак и се радвам, че в момента има силен отбор, който играе смислено, правилно и резултатно, и логично печели победи и точки. Пожелавам на Спартак да се класира колкото се може по-нависоко и един ден на реновирания нов градски стадион във Варна да играе паметни мачове в Европа, какъвто шанс имах аз като играч на Спартак“, заяви Николчев.

Преди да облече екипа на „соколите“ в далечната 1981 година, той играе пет сезона за Левски, с който става по два пъти шампион и носител на Купата на страната.

В Европа пък със „сините“ Владо се изправя срещу грандовете Аякс, Милан и Реал Мадрид, и футболисти като Висенте дел Боске, Хосе Камачо, Улрих Щилике, Сантиляна, Джани Ривера, Франко Барези, Фабио Капело, Фулвио Коловати, Руди Крол, Сьорен Лебри, Рууд Геелс и други.

подкрепя българския спорт