Собствениците на Лудогорец Кирил и Георги Домусчиеви и БМФ Порт Бургас станаха най-големият дарител в област Бургас по време на кризата с пандемията от коронавирус. Те организираха мащабна кампания на стойност 300 хил. лв. в помощ на най-уязвимите хора на територията на общината. 

Средствата бяха разпределени в две направления - хранителни пакети за семейства и петкратното хранене на децата от центровете за настаняване от семеен тип за период от пет месеца.

За предизвикателствата и благодарността на хората, получили помощта, разказа пред Флагман.бг зам.-кметът на Бургас по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева. Тя е категорична, че добрите  хора си проличават в трудните времена.

Според нея, за да бъде ефективно едно дарение, трябва да бъде предложено навременно, да бъде добре организирано и да стигне до повече нуждаещи се - точно каквато е била тази кампания. 

Хранителните пакети били много добре балансирани - всеки един от тях съдържал освен основните продукти - олио, траен колбас, сирене, кашкавал, боб, леща, макарони, захар, брашно, и сладки за децата.

В кашоните е имало и маски за многократна употреба. Хората са останали изключително доволни от дарението,обясни заместник-кметът.Казват, че като нахраниш гладен, все едно Бог си нахранил. По време на извънредното положение много хора останаха без работа. Доходите на семействата значително намаляха. Голяма част от тях не бяха одобрени за общинските и държавни помощи, тъй като не отговаряха на изискванията.

Така по предложение на Общината да се подпомогнат най-уязвимите хора се определиха целевите групи и именно на тях Кирил и Георги Домусчиеви подадоха ръка. Общо 4815 хранителни пакета, съдържащи основните продукти, бяха раздадени по време на дарителската акция.