Футболните клубове Ботев Дебелец и детската школа СК „Болярчета" Велико Търново подписаха договор за сътрудничество, чиято цел е да даде шанс на повече деца да се докоснат до магията на професионалния футбол. Инициативата беше представена днес от президента на Ботев Дебелец Георги Недев и членовете на УС Красен Иванов и Калоян Калчев, както и от президентите на СК „Болярчета“ - Десислав Божков и Николай Колев.

ФК Ботев Дебелец е регистриран сравнително скоро,през 2018 г. като НПО, с основен фокус развитие във футбола на децата от града. В момента в клуба тренират 40 деца от Дебелец на възраст от 3 до 11 години.

СК „Болярчета“ пък работи общо с 250 деца от Велико Търново, като започват още от детските градини. Школата е една от най-добрите в България за деца от 3 до 11 години, като от 2013 досега има десетки първи места във всички възрасти в националните и международни турнири, в който участва, като Албена Къп, София Къп, Звездичка Къп, Аква лайф, Челиндж къп. На скоро клубът подписа споразумение за сътрудничество с Левски.

"Сключихме договор за сътрудничество между двата клуба. В момента ние имаме деца във футболния формат Футбол 5, 7 и 9, „СК Болярчета“ имат отбори в същите възрасти. С новото сътрудничество ще имаме възможност да сформираме един общ отбор на Футбол 11, ще се казва ФК Ботев Дебелец, който ще участва в първенствата и турнирите под егидата на БФС", съобщи Георги Недев.

"Идеята е да дадем шанс за развитие на децата в по-горно ниво, след като обединим двата отбора, които в момента се състезават във формат Футбол 9. Целта е с времето те да заиграят в елитните първенства и мъжкия футбол. Реално това са нашите деца, тези които са тръгнали още от детските градини с нас и искаме да им предоставим възможност да има къде да се развиват занапред в кариерата си", поясни Десислав Божков.

Треньори на новия отбор ще са Калоян Калчев и Десислав Божков. Целта в следващите години е постепенно общата школа да заработи на пълни обороти и да покрие всички възрасти във Футбол 11, за да атакува Елитните групи. С цел уеднаквяване на подходите за работа с децата още от детските градини, двата клуба ще работят с обща методика, като в момента се води кореспонденция с водещи европейски клубове, за ползване на тяхната методика. Планира се внедряване на много иновации в тренировъчния процес и излъчване на повечето мачове на отбора на живо през интернет сайта на ФК Ботев Дебелец, който е в разработка в момента.

В момента тече сериозна подготовка и работа върху формирането на бюджета на отбора ФК Ботев Дебелец Футбол 11, като основен акцент е да се избяга от формата „Един собственик, един спонсор“. Проекта се възприема повече като социален и като такъв стремежа е да се спечели подкрепата на футболната общественост в региона и в България като цяло, и финансирането да идва освен от фирмите спонсори на двата отбора, също така и от стотици дарители през специално създадения за това дарителски профил в международната платформа Patreon.com, който е активен от днес.

„Ние вярваме, че в България има десетки талантливи деца, които с правилна работа и попаднали в правилната система могат да станат следващите големи звезди на световния футбол. Защо мислим така ли? Защото всеки ден работим с тях“ – споделиха треньорите от двете школи.

Дарителският профил, на който всеки фен на футбола може да подкрепи проекта на ФК Ботев Дебелец и СК Болярчета Велико Търново със символична сума по избор е https://www.patreon.com/fcbotevdebelets?fan_landing=true