Извънредната ситуация с пандемията от коронавирус може да се окаже сериозна пречка за подновяването на първенствата при аматьорите, ако не бъде отменена или вирусът се окаже устойчив. Българският футболен съюз следи много внимателно как ще се промени епидемиологичната обстановка в страната преди да даде зелена светлина за подновяване на първенствата. Най-сериозни проблеми се очакват в Четвърта и Пета лига. Там дори първенствата може да стартират по-късно през есента, когато е напълно безопасно.

Официални футболни срещи в Четвърта лига може да има евентуално през септември. На последната работна среща на Зоналните съвети е обсъждано, че ще се налага провеждането на бърз тест за коронавирус на всяко участващо лице непосредствено преди мач. Цената от 27 лв на тест трябва да бъде покрита от съответните клубове. За огромна част от клубовете в Четвърта лига това би било реално непосилно.

Шампионатът в Трета лига за момента е планиран да стартира през август- в зависимост от формата на всяка група, като се очаква третодивизионните клубове да могат да покрият нужните суми за тестове.

Преди всеки контролен мач от лятната си подготовка участващите в тях отбори и съдиите ще бъдат подложени на бързи тестове за COVID-19. Изискването е на БФС, а отборите сами ще трябва да финансират закупуването на тестовете за своите футболисти. От футболната централа ще покриват само разходите на реферите.

Все пак динамиката на ситуацията може да донесе добри новини за всички, които са ангажирани в аматьорския футбол и обстановката да се подобри след лятото.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.