Британската телевизия BBC обърна специално внимание на родния Пирин Благоевград. Медията пусна обширен материал за родния тим на Димитър Бербатов, в който се твърди, че „орлетата” са тръгнали по стъпките на ЦСКА София и Лудогорец, а това трябва да бъде направено от британското нашествие в клуба.

“Ако попитате някой да се сети за български футболен клуб, може би имената, които ще ви кажат ще бъдат на редовните европейски участници ЦСКА София и Лудогорец Разград”, започва материалът.

„Тези два клуба са спечелили осем от последните 11 титли, но група британци ще се опитат да спрат тази доминация, като се възползват от основите на друг български тим и го трансформират в най-големия в страната.  Пирин Благоевград, родният клуб на бившия нападател на Манчестър Юнайтед и Тотнъм Димитър Бербатов, иска да бъде равнопоставен на ЦСКА и Лудогорец”, пише още авторът.

Колелата за реализирането на тези амбиции вече са задвижени.

Пирин бе купен от Emirates Wealth през октомври миналата година, а идеята е не само за трансформирането на отбора, а изобщо на цялата инфраструктура на клуба.

Клубът, който в момента е на шеста позиция във второто ниво на българския футбол, назначи за технически директор лондончанина Греъм Уорън, а за мениджър на тима северноирландецът Уорън Фийни, който бе последван от бившия защитник на Дарби Каунти Анди Тод като негов асистент.

Съставът също бе подсилен от двама британци в лицето на бившия футболист на Арсенал Конър Хендерсън и Ибрахим Мейте, който е под наем от Кроули Таун.

„Това не е краткосрочен проект, в който собствениците искат да наливат пари само в първия отбор. Това правят някои български клубове, но ние искаме да развиваме нашата академия и да я направим най-добрата в страната”, коментира Греъм Уорън, технически директор на Пирин.

От BBC уточняват, че в миналото академията на Пирин Благоевград е била една от най-продуктивните в България и дават за пример именно Димитър Бербатов.