Националният отбор на България по плажен футбол алармира, че заради липсата на финансови средства няма да може да вземе участие във финалите на ЕВРО лигата.
 
От тима се обърнаха с отворено писмо до министъра на спорта Красен Кралев и до президента на БФС Борислав Михайлов с надежда да разрешаването на проблема.
 
Ето и пълният текст на писмото:
 
"Националният отбор по плажен футбол няма да вземе участие на финалите в ЕВРО лигата, въпреки че спечели това право с игра и резултати!
 
Липсата на средства е причина да се стигне до тази безпрецедентна ситуация - националният отбор на страната по плажен футбол да се откаже от участие на финалите в надпреварата, за които се класира, след изиграването на срещите от първия квалификационен етап в турнира. Според информацията, която получихме, сумата за участие на отбора на финалите в Португалия е непосилна за БФС.
 
През пролетта, когато се правеше календарът за 2019 г., от Аматьорската футболна лига ни информираха, че ще участваме само в Евролигата, тъй като няма средства за останалите два силни за годината турнири - квалификациите за световното първенство и световните плажни игри. От там ни увериха, че ако се класираме за финалите на Евролигата, ще участваме в тях.
Надяваме се да се намери решение да защитим спечеленото на терена право да бъдем сред най-добрите отбори в Европа! Нещо, което се е случвало на много малко национални футболни отбори на България в последните години.
 
Вярваме, че усилията на всички свързани с достигането до заключителната фаза на турнира, няма да се окажат напразни!
В турнира участват общо 28 отбора от Европа, разпределени в две дивизии според коефициента и класирането от предната година. България е в Дивизия Б, където са общо 16 отбора, които след жребий бяха разпределени в 4 групи от по 4 тима. Регламентът предвиждаше победителите във всяка група и трите най-добри втори отбора, плюс последния от Дивизия А да участват на финалния кръг, който ще определи отбора, който догодина ще играе в елитната група.
 
Между 5 и 7 юли България изигра своите срещи от предварителна група 1, в които записа две победи над Норвегия с 5:1 и Дания с 4:3 и загуба от Грузия с 3:4. На 16-18 август се изиграха и останалите три групи, след които бе изготвено крайното класиране и отборите на Гърция, Унгария, Чехия, Грузия, Румъния, Казахстан и България спечелиха квоти за финалния турнир. От надпреварата отпаднаха отборите на Естония, Литва, Финландия, Норвегия, Англия, Холандия, Дания, Сърбия и Молдова.
 
През миналата година България спечели първа купа в плажния футбол, след като победи последователно в турнира отборите на Андора с 10:1, Чехия с 6:3 и Норвегия с 5:3. На финалния етап България стигна до третото място в крайното класиране за дивизията и 15-о в общото на всички държави в Европа, след като загуби от Румъния и победи отборите на Норвегия и Англия.
 
Класирането на финали в Дивизия Б е трето поред за България и общо четвърто в едва шест участия в турнира.
Надяваме се, че ще се намерят средства да защитим честта на родния спорт, да имаме възможността да отидем и се борим за извоюваните във времето позиции и да ни бъде дадена възможност да реализираме труда, който полагаме от доста дълго време в спорта.
Най-голямата загуба за един спортист е да му се отнеме правото, спечелено на спортния терен!
 
С уважение, 
Национален отбор на България по плажен футбол, спечелил правото да играе на финали в ЕВРО лигата 2019 година"