Футболистите използват краката си повече от всяка друга част на тялото, за да контролират топката. Така, че бутонките, които носят, са може би най-важната част от тяхната екипировка. В България, а и не само, битката е между двата големи спортни концерна, а в следващите редове ще се опитаме да надникнем в съблекалните на три от водещите отбори у нас - Левски, ЦСКА и Лудогорец - и ще видим на какво залагат футболистите на "сини", "червени" и "зелени". 

Грубите сметки сочат, че Найк има преимущество спрямо Адидас и е предпочитан от близо 70% от родните футболисти.

Но нека преминем поотделно през водачите в класирането...

Да започнем с Левски: Вратарят на "сините" Божидар Митрев например е върл почитател на американската компания. Той залага на така наречената "бутонка за класици", която е предпочитана от звезди като Жерар Пике и Серхио Рамос. Олицетворение на неостаряващия дух, мнозита футболисти се припознават в нея най-вече заради нейната издържливост и комфорта, който предлага. Друг от моделите, който е сред фаворитите на Митрев е микс бутонка от желязо и пластмаса за по-голяма стабилност, което е търсеният ефект при вратарите. Имат добро сцепление с терена при резки завои, както и невероятна спирачна сила.

Продължаваме да открехваме вратичката и така стигаме до нападателя на тима от "Георги Аспарухов" Жуниор Мапуку. Конгоанският футболист също залага на американския бранд, като предпочита най-леките бутонки от продуктовата гама. Те се открояват с това, че развиват огромна бързина. Проектирани са така, че да покрият пълния скоростен потенциал на играча. Пасват като втора кожа по крака и ограничават всяко излишно движение

Още любопитни факти откриваме и в отбора на ЦСКА…

Звездата на "червените" Фернандо Каранга също е отявлен фен на амриканския прозводител. Той също предпочита най-леките бутонки от каталога на компанията, като водещият голмайстор в родното първенство разчита освен на тяхната бързина, и на изключителната сензитивност, която имат. Тук можем да добавим и други техни предимства, осигуряващи необходимата гъвкавост, подкрепа, вентилация и защита при всякакви промени на времето. 

Още един любимец на феновете на "армейците" разчита на същия модел и това е Кирил Десподов. 

Феновете на амриканския бранд са немалко и в Лудогорец. Един от най-страстните колекционери е Козмин Моци. Любопитното при него е, че се сдобива с нов чифт преди почти всеки мач. Бранителят е изпробвал всички модели.

Марселиньо залага на същия модел, с който ритат и Кристиано Роналдо, Еден Озар, Алексис Санчес и Рейм Стърлинг.