25 спортни журналисти поеха групово ледената кофа и прокараха българска нишка в световната кампания за борба с амиотрофичната латерална склероза. Спортната гилдия поде инициатива за подкрепа и събиране на средства за бившия футболен национал и емблема на Локомотив Пловдив Аян Садъков, който страда именно от болестта на Лу Гериг. Трима представители на Гонг в лицето на Ивайло Йовчев, Веселин Вълчев и Валентин Грънчаров участваха в предизвикателството.

От първата ледена вълна за Аян бяха събрани 700 лева. Преди да се залее, всеки журналист трябваше да даде минимум 10 лева за каузата. Но идеята за морална и финансова подкрепа на Садъков ще бъде продължена, тъй като първите предизвикани бяха пловдивските спортни журналисти. Парите от инициативата в София ще бъдат дадени на участника на световното първенство в Мексико през 1986 г. преди мача Локо Пд - ЦСКА в събота. Аян е рекордьор по изиграни мачове общо за юношеския, младежкия и мъжкия национален отбор на България по футбол.

Масовата "ледена кофа" се проведе директно на футболния терен в комплекс "РД Спорт" в Студентски град. Вече предизвикан журналист от гилдията даде старт на събитието, като по ефекта на доминото всеки номинираше колегата до себе си и допълваше с други предизвикани - основно от областта на спорта и медиите.

Спортните журналисти предизвикаха футболните фенове да не хвърлят нито една бомба в следващия кръг от "А" група, а футболните клубове - вместо да плащат на БФС глоби по 1000, 2000, че и повече лева, да дарят сумата за Аян Садъков. Отделно бяха предизвикани футболистите и ръководствата на всички отбори в "А" група, начело със столичните грандове Левски и ЦСКА и шампионите от Лудогорец да се залеят и/или дарят.

Спортните журналисти номинираха за "ледена кофа" председателят на БОК Стефка Костадинова, служебният министър на спорта Евгения Раданова, целият ансамбъл по художествена гимнастика и шефката на федерацията Илияна Раева, Сани Жекова, Екатерина Дафовска, националният селекционер по футбол Любослав Пенев, Валентин Михов, Божидар Искренов, Даниел Боримиров, Светослав Петров, босовете на всички футболни клубове начело с Тодор Батков, Александър Томов, Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов, селекционерът на националния отбор по баскетбол Георги Младенов. За "ледена кофа" бяха предизвикани и шефовете на спортните редакции на "Дарик" - Томислав Русев, bTV - Крум Савов, на БНТ - Методи Манченко и на вестник "24 часа" - Едуард Папазян.

Номинация получи и един украинец - президентът и треньор на софтболния отбор Ника Луганс - подадена ръка от България с надежда за скорошно нормализиране на ситуацията в Украйна.