Хасково, 26 юни 2010 г. Днес в Хасково стартира деветият полуфинален зонален кръг от Каменица ФЕНкупа 2010 - първият у нас Шампионат по футбол за непрофесионалисти. В надпреварата за регионален победител участват общо 64 отбора, 50 от които от Хасково, а останалите 14 – от Кърджали.

Официалното откриване на едно от най-очакваните спортни събития в града започна в 12.00 ч. Турнирът бе открит Силвия Тенчева – главен експерт към Министерството на физическото възпитание и спорта в региона, Митко Маринов – председател на областния съвет на БФС в Хасково, Сунай Алиев – общински съветник в Община Хасково, Веселин Тонев – председател на спортно-техническата комисия на БФС Хасково, Васко Петев – председател на съдийскита комисия на БФС Хасково, Костадин Латинов – дългогодишен играч на ФК Хасково и Димчо Марков – бивш футболист от ФК Хасково, Локомотив Пловдив и Левски.

Веднага след официалното откриване се изигра и традиционният демонстрационен мач. В него на терена се изправиха представители на Каменица АД срещу футболни съдии. След равен резултат в редовното време (1:1) и изпълнение на дузпи, тимът на реферите надви Каменица с 3:2.

Днес стартира и играта „Точен шут”, в който се записаха повече от 90 участници. В 11.00 ч. в неделя, 27 юни, ще се изиграе и финалът й, по време на който ще стане ясно дали Хасково също ще излъчи свой победител, който заслужено ще грабне наградата от 365 литра Каменица.

Финалният мач, който ще определи и регионалния победител в Каменица ФЕНкупа 2010 за Хасково, ще започне в 12.30 ч. в неделния 27 юни.

Церемонията по официалното награждаване на финалистите ще стартира в 13.00 ч.

Марката adidas, официален партньор на FIFA и UEFA, е част и от Каменица ФЕНкупа 2010. С екипи на престижния бранд играят всички тимове в полуфиналните срещи от турнира. Класиралите се за Големия финал ще се борят за титлата Национален шампион в професионални екипи на марката - същите, с които играят техните любими отбори в големите европейски клубове.

Партньор на Каменица ФЕНкупа 2010 е и Българският олимпийски комитет. Каменица ФЕНкупа 2010 е част от календара събития на БОК. Партньорството официално приобщава към олимпийския дух и всички участници в Каменица ФЕНкупа 2010.

Традиционно всички участници в Каменица ФЕНкупа 2010 се забавляват и с емблематичната за Шампионата игра „Точен шут”. Този от тях, доказал, че е с най-точен мерник, ще спечели 365 литра Каменица.

Участниците в Каменица ФЕНкупа 2010 в Хасково ще тестват футболните си умения и в новата игра „Играй с вратаря”. Тя ще им даде възможност да опитат да отбележат гол във вратата на известен в региона вратар – ветеран и разбира се, да спечелят награда.

Каменица ФЕНкупа 2010 продължава да отличава и „Най-добър вратар”, „Най-атрактивен играч” и „Най-спортсменски отбор”.

Тази година във Финала на Каменица ФЕНкупа 2010 ще участват не само отборите – регионални победители, но и техните подгласници. Така на практика Шампионатът дава шанс на два пъти повече отбори да се класират за Финалната надпревара и възможност да спечелят Голямата награда.

Тази година Гранд Финалът ще се проведе в значително разширен формат, сходен със схемата на финалите на Световното първенство по футбол. Заключителните мачове ще се играят в Стара Загора, в три поредни дни през септември, в изцяло професионални условия – на безупречен терен, във вечерните часове, на пълно осветление, каквато е традицията на големите футболни първенства. Класиралите се за участие във Финала тимове ще играят в професионални екипи на adidas, което, в съчетание с логистичните детайли по провеждането му, са гаранция за върховно футболно изживяване за играчите.

Водещи на Каменица ФЕНкупа 2010 са журналистите от Дарик радио Михаил Дюзев и Иво Райчев.

Повече информация за Шампионата е публикувана на kamenitzafanclub.com. Сайтът предлага и много новини, свързани с футбола, както и форум, който обединява феновете от цялата страна, като им даде възможност да обменят мнения по темите, свързани с любимия им спорт.