Ако се чудите какво се е променило в спорта у нас от 2000 година насам, лесно ще ви отговорим. Или по-точно Иво Райчев ще ви каже в типичния си стил „Нищо не се е променило!”

Повод за това негово заключение стана неочакваното връщане назад и изравяне от архивите на едно невероятно парче, въртяло се някога, преди много време, в шуменските медии. Макар и посъбрали прах, старите ленти накараха журналиста от спортната редакция на Дарик радио да пропее отново: „…а децата в кръчмите се скитат и много рядко топка ритат, защото нашите игрища вече са като бунища.”

Припевът е част от песен, написана специално за новогодишната програма на ТопТВ на град Шумен. Авторът на парчето, изпято с много стил от Иво Райчев, е журналистът Иван Серафимов. Музиката пък е взета назаем от Испания.

Заглавието „Дерби” идва логично от предаването със спортна насоченост, което е вървяло в шуменската телевизия с водещи Иво Райчев и Иван Серафимов.

Песента е писана само няколко месеца след Олимпиадата в Сидни, а името Тереза в текста не е плод на някаква неосъществена мечта на г-н Райчев. Напротив – това е олимпийската ни шампионка от 2000 година Тереза Маринова.