Повечето от нашите читатели обичат футбола, а много от нас освен че стискат палци на любимите си отбори и постоянно гледат мачове, на свой ред също практикуват любимата игра.

На площадката пред блока, в училищния двор, в парка с приятели или в организирана аматьорска лига - възможностите са налице и много от нас се възползват от тях просто защото обичаме футбола и искаме за 1-2 часа ние да сме героите на футболния терен.

Едно е ясно - ритането с приятели (и бирата след това) е едно от най-хубавите неща и не може да бъде заменено с нищо. То обаче е съпътствано от някои проблеми, които всеки футболист-аматьор познава до болка. За вас подбрахме 10 от тези проблеми, а вие може да ни споделите други, за които се сещате.

1. Обувките ти винаги са мокри

За разлика от професионалистите, нямаме десетки чифтове футболни обувки, а тези които имаме сякаш непрекъснато са мокри и не миришат особено приятно.

източник: Gulliver/GettyImages

2. Теренът често е крив

Ако играеш на някой спортен комплекс с нормално изглеждащо игрище, това не е проблем. Но ако решиш да поиграеш в парка или на някое друго импровизирано игрище, то неизбежно очертанията на терена ще са малко криви, а вратата на съперника винаги е по-малка от тази на твоя отбор.

 

#sundayleagueproblems

Ein von James Guy (@itsjamesguy) gepostetes Foto am

3. Мачове се отменят по "непонятни причини"

Проблем, който срещат състезателите в аматьорските лиги. Съдиите решават, че не можеш да играеш при проливен дъжд или при изцяло заснежен терен, а ти точно това си искал...

4. Началният час рядко се спазва

Началният час на мачовете е по-скоро пожелателен. Винаги някой закъснява или идва в последния момент, с което си "печели" подигравките на останалите.

източник: Gulliver/GettyImages

5. Липсата на играчи е всекидневие

Големите отбори се оплакват за 1-2 контузени или наказани футболисти, но в аматьорския футбол събирането дори на титулярен състав често може да бъде сериозно предизвикателство. Един е контузен, друг е на почивка, трети на работа, четвърти се е напил предишната вечер...

Друг път има и резерви, които си почиват край терена

източник: Gulliver/GettyImages

6. Раните са постоянни, шпагатите също

Мачовете често се провеждат на меко казано лоши терени, на които всеки шпагат или падане завършва поне с ожулвания.

източник: Gulliver/GettyImages

7. Топката трябва да се гони

При положение, че някой се сети все пак да вземе топка, то гоненето ѝ по време на мача е неизбежно. Все някой ще опита мощен шут в облаците...

 

The joy of Sunday league football. #sundayleague #football #sundayleagueproblems ⚽️

Ein von Pitsea Athletic (@pitseafc) gepostetes Foto am

8. Реферите не са най-надеждните хора

В аматьорските лиги има и съдии само че не винаги те са най-надеждните. Вярно, надали го правят с умисъл, но грешките им са чести, а "милите думи" по техен адрес се сипят една след друга.

източник: Gulliver/GettyImages

9. Изпълненията никога не се получават като по телевизията

Колко пъти виждаш красиво изпълнение по телевизията и си казваш, че и ти можеш така. Само че действителността е друга...

източник: Gulliver/GettyImages

10. Резултатите са странни

Докато в професионалния футбол се възхищаваме на голови спектакли от 3:2 например, резултати като 19:0, 15:13, 11:11 и каквито още се сетите са съвсем обичайни във футбола между приятели.