В навечерието на второто издание на “Турнир на талантите”, в което ще се включат проектонационали до 14-годишна възраст от шест различни области на България, се проведе лекция на тема ползите от правилния хранителен режим и начин на живот за подрастващите спортисти. Събитието се състоя в Амфитеатралната зала в Национална футболна база “Бояна” и бе водено от Иван Неделчев, специалист по персонални кондиционни тренировки, здравословно и спортно хранене и спортна психология. 

В самото начало на лекцията талантите бяха приветствани от главния методист на юношеските национални отбори Лъчезар Димов, който е изградил единната тренировъчна стратегия, по която се готвят проектонационалите.

Същинската част на “Турнир на талантите” ще стартира в петък, 19 май, когато ще се изиграят първите три мача от програмата. Срещите в дебютния ден ще са, както следва: Зона Пловдив – Зона Велико Търново, Зона Варна – Зона Благоевград и Зона София – Зона Бургас. В зависимост от полученото класиране във втория ден отборите ще се срещнат на следния принцип: 5 срещу 6, 4 срещу 3, 2 срещу 1 място. Така ще се процедира и в последния ден от надпреварата – неделя, 21 май.

“Турнир на талантите” е част от проекта “Футболно бъдеще”, един от ключовите приоритети в 4-годишната Стратегия за развитие на Българския футболен съюз за периода 2022-2026 г. Събитието е кулминацията на Националната програма за обучение на таланти, на която бе даден старт през септември 2022 г. Първото издание на финалния турнир се проведе в началото на декември м.г. в НФБ “Бояна“ и бе спечелено от селекцията на Зона Пловдив, която победи на финала Зона Варна с 1:0.