Войводина Нови сад и Цървена звезда са новите шампиони в международния футболен турнир за деца в Благоевград, който се проведе под патронажа на кмета на града Атанас Камбитов. Изключително оспорвани бяха финалните двубои, в които след равностойна игра българските Славия и Левски отстъпиха на Цървена звезда и Войводина с 0:1 и 0:2.

Пред пълни трибуни и под възгласите на стотиците фенове, младите футболисти показаха феърплей, като всеки от тимовете имаше своите шансове да спечели мача си. Първи на терена за финална среща излязоха Левски и Войводина за родените през 2004 г.

Головете за крайното 0:2 дойдоха след контраатаки на гостите, като играчите на "сините" на няколко пъти достигаха до голови положения, но пропускаха. Мачът между столичния Славия и Цървена звезда бе по-интригуващ.

Сърбите се наложиха с минималното 0:1 след добра игра и доза късмет в защита. В крайна сметка златните медали и шампионските купи отидоха за грандовете от западната ни съседка, а на 3 и 4 място в двете възрастови групи се класираха отборите на Цървена звезда и Славия, както и Войводина и Левски. На 5 и 6 място останаха Ботев и Вардар Скопие, а почетните места бяха за Пирин, Арис Солун и Пирин 2001.

Призьорите на турнира получиха отличията си от кмета Камбитов, председателя на Общински съвет Радослав Тасков , зам.-министъра на младежта и спорта Калин Каменов, Петър Михтарски, Владимир Иванов, Кирил Стойков, световната шампионка Албена Ситнилска и председателя на регионалното звено на БФС Александър Кабзималски.

За "най-добър вратар" бяха отличени Бранко Николич и Владимир Аврамов. Най-добри нападатели бяха Евгени Илиев и Урош Качич, а най-добри защитници - Валентин Петров и Илиян Йовчев.

В обръщението си към играчите, треньорите и гостите на стадиона, д-р Атанас Камбитов благодари за сърцатата игра на младите таланти и изрази увереност, че следващото издание на турнира ще обхване не само отбори от всички балкански страни, но и от други европейски държави.

Грандиозната церемония на стадион "Христо Ботев", в която участваха трио “Пищолски”, спортен клуб “Фолкън” и други изтъкнати благоевградски артисти, завърши със зрелищна заря, озарила небето над нощен Благоевград.

Заявката на общинска администрация е през следващата година турнирът да бъде развит, като в него да се включат още повече отбори.