„Много е унизително за българските треньори, когато има лица, които да стоят като кукли на скамейките. Да идват само за мача, да дават някакви интервюта и всички да знаят, че от него нищо не зависи. Просто ходят на мач само за да бъдат записани в протокола”, заяви директорът на българската треньорска школа по футбол Лъчезар Димитров.

„Това, че има треньори, които само предоставят лиценза си е голям проблем. При откриването на курса аз ще призова колегите да не падат на ниско ниво в професията и да продават лиценза си и в същото време да са някакви манекени на скамейката. Това е един голям проблем за българския футбол, надявам се с времето да бъде изживян. И президентите на футболните клубове да разберат, че с подобни действия не помагат на футбола. Това е една пародия и за съжаление, тя се случва всяка една година”, продължи ректорът на Националната спортна академия при откриването на курса за ПРО лиценз.

„В този курс за ПРО лиценза не са само треньорите на Левски и ЦСА. Записани са 25 наши, колеги някои от които показаха сериозни постижения в професията. Надявам се всички да се включат с голямо желание и мотивацията в този курс”, добави г-н Димитров.

„Ние имаме над 60-годишен опит като школа. Сигурен съм, че всеки от тях ще научи по нещо. От 2007 година досега ние сме поканили повече чуждестранни лектори, отколкото през цялата история на треньорската школа. И сега няма да се направи изключение. Още от следващия месец това ще стане – лектори от водещите школи на Германия, Холандия, Франция и Испания”, каза още шефът на треньорската школа.

„Учениците нямат никакъв друг избор освен да бъдат изпълнителни и отговорни. Сега те се превъплъщават в ролята на играчи, а ние сме треньорите”, категоричен бе той.

„За мен в България има много почтенни и висококвалифицирани треньори. За съжаление другите части на системата не са на това ниво и на българските наставници не им се дава шанс да работят в едни нормални условия както е на Запад”, завърши Лъчезар Димитров.