Футболният съдия Цветан Георгиев днес направи своя бенефис с демонстративен футболен турнир в столична спортна зала „Фестивална”. Пред журналисти той обяви причините заради, които е спрял със съдийството. Георгиев призна, че му е бил оказван натиск през 18-е му години като футболен съдия.

„Разбира се, че съм бил натискан, знаете, че имаше години, в които не беше много безопасно да си футболен съдия. Радващото за мен е, че през тези 18 години, в които съм свирил не е паднал и един косъм от главата ми, не съм возен по багажници. Оказван ми е бил натиск от някои хора, но важното е да им покажеш, че въпреки че няма да им помогнеш, няма и да им попречиш. Стигало се е до там да ми пращат SMS-и с конкретна сума, които съм показвал на тогавашните ми ръководители, които ме посъветваха да ги изтрия, защото ще се запали първенството.”, сподели Георгиев.

„Разделям се със съдийството с изцяло положителни чувства. Като погледна назад виждам само положителното, лошите моменти съм ги забравил. Ако мога да запомня цялата си кариера ще бъда щастлив – 18 години във футбола, 10 години съдия в А група, 7 години международен съдия. Личен успех за мен е, че бях включен в програмата за талнтливи млади съдии на УЕФА, където бях рамо до рамо с рефери като Хауърд Уеб и Виктор Касай”, направи равносметка на кариерата си Цецо.

„Но в България нещата както знаете са по-различни. Две години след като бях с тях, ме изпратиха да свиря в ниските дивизии в България. В основата на това решение взето от Изпълкома на БФС, беше един бизнесмен, президент на футболен отбор, шампион, участник в евротурнирите. В следващите две години всички съдийски комисии, много футболни хора направиха пътека за да ме върнат да ръководя в А група, но срещаха неговия отпор. И на мен ми стана ясно, че вече няма смисъл. Все пак исках да бъда запомнен като елитния съдия Цветан Георгиев, свирил толкова много дербита, а не да бъда в миманаса”, обясни мотивите си за решението да прекрати кариерата си Георгиев.

„Според всички присъствали на заседанието на Изпълкома, Гриша Ганчев е бил човекът, който е стоял зад моето отстраняване. Аз обаче не съм бил там. Явно е решил, че аз не съм полезен за развитието на неговия футболен клуб. Не приемайте това, което казвам за скандално. То се знае от всички в България. Не е никаква обществена тайна. Иначе се радвам, за това което прави в бизнес отношение. Дано му потръгне на човека. България има нужда от това. Иначе той трябва да си направи извода, дали трябва да се меси толкова много във футбола, явно това си е негов тертип на действие, аз съм твърде незначителен за да му давам съвети”, добави вече бившият футболен рефер.

„Надявам се, че ще остана във футбола, дори да е като зрител. Не мога да кажа, че имам големи амбиции, свързани със съдийството, но и сега съм ментор на две млади момчета, които се развиват много добре и гледам да им помагам с каквото мога. Хубавото е, че до последно бяха на семинари на УЕФА и съм наясно с най-новите изисквания на европейската футболна централа. Остава младите момчета да го въведат в България и най-вече да им бъде позволено да бъдат европейски съдии, а това означава да бъдат независими и да имат самочувствие.”, допълни Цветан Георгиев.

„Последните няколко месеца са положителни. БФС подписа конвенцията на УЕФА за развитието на съдийството. Това дава до известна степен независимост на реферите и най-вече на тяхното ръководство, защото докато съдийската комисия и съдийският председател се избират от членовете на изпълкома е смешно да се говори за независимост. Надявам се тази конвенция да не бъде побългарена тук. Мисля, че хората, които дърпат конците в българския футбол няма толкова лесно да оставят съдиите да бъдат независими. Не мисля, че са узрели да разберат, че ако в българските мачове се свири така, както се свири в Европа, техните отбори ще имат повече успехи в европейските турнири. Няма смисъл да се самозалъгваме, да ставаме шампиони с всички средства и след това да се излагаме навън и да ни пада самочувствието и рейтинга.”, каза още Цветан Георгиев.

Той сподели още, че не се вижда като ръководен фактор в българското съдийство: „Да си шеф на Съдийската комисия е мазохизъм. Трябва да имаш огромни амбиции и желание за работа, не искам да се поставям на тяхно място. Като рефер знам какво ми е било преди всеки мач – тръпката, напрежението и съответно разочарованието от евентуално лошо представяне. Представям си какво ще бъде това да се умножи по 8 мача в „А” група и още много срещи от „Б” групите. Много е тежка работата и не завиждам на хората, които я вършат”, завърши Георгиев.