Шести международен футболен турнир за юноши „Юлиян Манзаров” ще се проведе от 15 до 20 август в градовете Правец и Етрополе.

Председателят на футболната лига Валентин Михов даде пресконференция в пресклуб България по повод организирането на 6-ия турнир за деца „Юлиян Манзаров”. Михов сподели, че всичко около организацията на турнира е уредено и благодари на Община Свищов, както и на останалите хора, спомогнали за организацията на този футболен празник.

„Мога само да благодаря на тези големи българи, заяви Михов. Много хора имат пари, но малко от тях имат сърца да помагат безвъзмездно. В тяхно лице обаче се намериха хора, които да помогнат всяка година да се състои този турнир. Община Свищов също помогна да се случи това.”

Патрон на турнира е Христо Стоичков. На него се дължи и присъствието на отбор като Барселона в този турнир. „Не искам да говоря с цифри,продължи Михов. Докато всеки се оправдава с кризата, се вижда, че има хора, които милеят за неща, които искаме да забравим. Галя Топалова също помага за организацията на този турнир. Мисля, че не става въпрос за реклама. Колкото повече приятели помагат, толкова по-добре. Ще има чуждестранни гости. Също така съм поканил и г-н Бойко Борисов”.

След края на турнира, ще бъде организирана и среща, на която ще се дискутира бъдещето на ДЮШ с министъра на спорта Свилен Нейков, с президента Георги Първанов. Има определени средства от ЕС, които са определени за дейности като тази и на тази среща ще бъдат обсъдени действията за в бъдеще.

„Всички отбори ще бъдат настанени в Правец, заяви Михов. Така ще бъде направено, че и хората от Етрополе и тези от Правец да гледат най-доброто от турнира. Разстоянието е 15 км, подсигурени са автобуси. Мога спокойно да кажа, че всичко около организацията е на ниво и няма да има проблем. Поставихме си задачи, които мисля, че ще можем да изпълним. Очаквам Интер също да участва от следващата година. Този турнир ще ни радва занапред, сигурен съм, пожелавам успех на всички.” Както се знае, президентът на английската Висша лига и на Европейската професионална футболна лига (ЕПФЛ) Сър Дейвид Ричардс ще награди победителя в тазгодишното издание на юношеския турнир „Юлиян Манзаров”. Официалният гост потвърди присъствието си с писмо до президента на БПФЛ Валентин Михов, по чиято покана ще гостува в България.

В шестия турнир участие ще вземат отборите на Барселона, Стяуа (Румъния), Пелистер (Македония), ЦСКА, Славия, Левски, Литекс и футболна академия „Христо Стоичков” от гр. Етрополе - гр. Свищов.

Турнирът „Юлиян Манзаров”, който е сред най-силните в Европа в тази възрастова група, се организира съвместно от Български футболен съюз, БПФЛ и фондация „Ангели от Лим”. Състезанието се провежда в памет на футболиста на „Академик” (Свищов) Юлиян Манзаров, загинал трагично на 18 години след катастрофа на ученически автобус на 4 април 2004 г. във водите на сръбската река Лим заедно с още 11 деца.