Днес в Шумен стартира дванадесетият, последен полуфинален зонален кръг от Каменица ФЕНкупа 2010 - първият у нас Шампионат по футбол за непрофесионалисти.

В надпреварата за регионален победител играят общо 64 отбора – 40 от Шумен, 14 от Разград и 10 – от Търговище.

Старт на събитието в града беше даден с официална церемония, в която участваха представители на местната власт и редица изявени деятели на спорта от града. Сред тях бяха председателят на постоянната комисия за младежта, спорта и туризма към Общинския съвет Цоньо Василев, Данаил Даулов – старши специалист «Младежки дейности и спорт», Румен Вичков – председател на областната колегия по футбол, Валентин Савчев – директор на ученическа спортна школа, шуменският депутат от ГЕРБ - Ивайло Тошев.

Веднага след официалното откриване започна и традиционният за Каменица ФЕНкупа 2010 демонстрационен мач. В приятелската среща участваха представители на местните медии срещу тим от Община Шумен. Мачът приключи с резултат 4:1 в полза на местната власт, но журналистите също показаха спортен дух и владеене на топката. В състава на отбора на журналистите се включи и водещият на Каменица ФЕНкупа 2010 журналист от Дарик радио Иво Райчев, който е роден в Шумен.

Днес стартира и играта „Точен шут”. За участие в нея се записаха 76 участника, желаещи да грабнат голямата награда от 365 литра Каменица. Дали Шумен ще излъчи победител в оспорваната надпревара ще стане ясно в 11.30 ч. в неделя, 25 юли.

С час по-късно, в 12.30 ч., ще стартира и финалният мач, който ще определи и регионалния победител в Каменица ФЕНкупа 2010 в Шумен

Церемонията по официалното награждаване на финалистите ще започне в 13.00 ч.

Утре, неделя, ще бъдат ясни и победителите в категориите „Най-добър вратар”, „Най-атрактивен играч” и „Най-спортсменски отбор”.

Тази година осмото издание на Каменица ФЕНкупа 2010 предлага изцяло нови и провокиращи спортния дух емоции, които доближават феновете с още няколко крачки до Големия футбол. Партньорства с имена, емблематични за националния и световен спорт, грандиозен формат на Финала, са сред специалните изненади за почитателите на футбола от цялата страна.

Марката adidas, официален партньор на FIFA и UEFA, е част и от Каменица ФЕНкупа 2010. С екипи на престижния бранд играят всички тимове в полуфиналните срещи от турнира. Класиралите се за Големия финал ще се борят за титлата Национален шампион в професионални екипи на марката - същите, с които играят техните любими отбори в големите европейски клубове.

Партньор на Каменица ФЕНкупа 2010 е и Българският олимпийски комитет. Каменица ФЕНкупа 2010 е част от календара събития на БОК. Партньорството официално приобщава към олимпийския дух и всички участници в Каменица ФЕНкупа 2010.

Тази година във Финала на Каменица ФЕНкупа 2010 ще участват не само отборите – регионални победители, но и техните подгласници. Така на практика Шампионатът

дава шанс на два пъти повече отбори да се класират за Финалната надпревара и възможност да спечелят Голямата награда.

Тази година Гранд Финалът ще се проведе в значително разширен формат, сходен със схемата на финалите на Световното първенство по футбол. Заключителните мачове ще се играят в Стара Загора, в три поредни дни през септември, в изцяло професионални условия – на безупречен терен, във вечерните часове, на пълно осветление, каквато е традицията на големите футболни първенства. Класиралите се за участие във Финала тимове ще играят в професионални екипи на adidas, което, в съчетание с логистичните детайли по провеждането му, са гаранция за върховно футболно изживяване за играчите.

Голямата награда за Националните шампиони на Каменица ФЕНкупа 2010 тази година ще бъде да гледат на живо мач от испанското първенство Примера Дивисион.

Повече информация за Шампионата е публикувана на kamenitzafanclub.com и на страницата на Турнира във Facebook.