В Панагюрище се готвят за второ издание на международния детски футболен турнир „проф. д-р. Лъчезар Цоцорков“.

В тазгодишното издание в „Арена Асарел“ се включиха 10 отбора, сред които италианските Ювентус и Милан. Децата изживяха чудесни емоции, а в последния ден демонстративен мач играха футболни легенди на Италия и България, сред които Салваторе Скилачи,  Франко Барези, Анджело Коломбо, Стефано Еранио, Стефано Такони, Морено Торичели, Диего Фикара, Георги Иванов – Гонзо, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Цанко Цветанов, Георги Петков, Асен Караславов, Бончо Генчев.

Именно заради пожънатия успех и добрия отзвук в Панагюрище вече се готвят за второто издание на надпреварата, а това потвърди директорът на дирекция Човешки ресурси в „Асарел Медет“ – Цвета Величкова в интервю за „Спортно шоу Гонг“ по Дарик радио.  

„Усилията ни са забелязани. Вече 200 деца в Панагюрище играят футбол, така се учат на отговорност и постоянство, на честност. Футболната емоция развива много качества и умения“, започна Величкова.

„Освен италианските звезди, ние се радваме, че доведохме и български. През 2019 година искаме да продължим подкрепата за спорта в Панагюрище. Това е кауза за нас. Инициативи има много. Идват от самите спортисти. Имаме 25 клуба, доста състезатели. Създали сме модел за подпомагане на спорта. Клубовете се обединяват в асоциация и така се разпределят средствата“.

„Мислим за втори турнир „Лъчезар Цоцорков“, искаме това да е традиция. Това бе запомнящо се събитие. Запомняща се бе гледката след последния ден, когато хлапетата наобиколиха звездите. Това създава спомени“, каза още Величкова.   

„Колкото до „Асарел България Опупън“ - вече работим по следващото издание на турнира. Надяваме се да надграждаме. Получихме положителна оценка от международната федерация по тенис на мача. Това е активно събитие, което вълнува не само нашата община. Имаше сериозен интерес и отвън“, каза Цвета Величкова, която добави, че отношенията с ФК Оборище Панагюрище продължават.

„Искаме да развиваме школата и да има хора на стадиона. За завръщане в професионалния футбол - това е важно за нас и е наша цел“, обясни Величкова.

източник: Валентин Грънчаров