Публиката на турнира за Купата "Професор Иван Славков" видя много голове в мачовете от първите дни, но също така и страст и непримиримост при 9-годишните футболисти. Турнирът вече е със статут на неофициална Шампионска лига в тази възраст, а тази година е нейното седмо издание. БФС организира надпреварата на базата в Бояна, осигурява и наградите, както и съдийския апарат.

От Футболната централа мислят и за разширяване на формата или покана към чуждестранни отбори в тази възраст за следващото му издание. Вече са водени разговори с водещи школи в съседните Гърция и Сърбия. Състезанието започна преди 7 сезона с 8 отбора, в доста камерен състав. А в момента 20 отбора с повече от 300 деца си оспорват трофея, който носи името на президента на БФС в периода 1995-2005 година.

Турнирът започна с убедителна победа на Славия над състава на РМФ с 25:0, но момчетата от загубилия тим показаха силен характер и в следващите мачове бяха много по-здрав съперник. Но белите дадоха заявка за краен успех, след като във втория си мач победиха с 13:2 ЦСКА-София.

В истински трилър се превърна мачът от група 2 между Национал и ДИТ, който приключи при 4:3, но драмата, напрежението и битката властваха до последната секунда. Също в група 2 отлично впечатление направи бързо развиващата се школа Възраждане 2020, чиито деца стартираха убедително без да допуснат гол във вратата си. 

Последните срещи в предварителните групи, полуфиналите и заключителните мачове, както и награждаването са предвидени за утре. Край терените бяха забелязани и доста опитни треньори и ветерани, които подсказваха на децата, че на първо място за тях трябва да бъде удоволствието от играта и любовта към футбола, а не преследването на резултати.

Автор: Атанас Василев/БТА