Футболна академия за деца учредява град Царево, обяви на специална пресконференция днес в морския град кметът Петко Арнаудов. На нея присъстваха легендата на ФК Левски Божидар Искренов - Гибона, актьорът Влади Въргала и бизнесменът Христо Филипов. В академията даровити момчета от цялата страна ще доразвиват таланта си. Първоначалната идея е на Гибона и бизнесмена Филипов, но тя намира пълната подкрепа на кмета Петко Арнаудов.

"Трябва с по-ускорени темпове да решаваме проблемите на младите хора, да ги ангажираме активно със спорт и да се опитаме да осмислим ежедневието им. Общинското ръководство следва последователна политика в тази посока. Общината успя да изгради модерен спортен салон в училището в Царево, минифутболно игрище в кв. "Василико", сега проектираме и изцяло ново спортно игрище в Ахтопол. Но най-голямата ни инициатива е създаването на спортна академия за футболисти", каза кметът Арнаудов.

Той поясни, че инициативата е за децата, но е много добра и за общината. Новата спортна база ще може да се ползва не само от спортисти, а и от всички граждани. Ако общината успее да осъществи намеренията си, ще се опита да привлече на зимни подготвителни лагери и футболни отбори с по-скромни финансови възможности. Това ще гарантира ангажираност на една част от хотелската база в Царево.

Царево е избрано като най-доброто място поради няколко причини, но доминираща е благоприятният климат, който позволява да се развива спортна дейност почти през цялата година. Друго преимущество на района е, че е сред най-екологично чистите в България.

Идеята е на 15 септември в Царевското училище да стартират две футболни паралелки от талантливи момчета набор 97 и 98. Гибона се ангажира да осигури футболните специалисти. Академията ще бъде учредена като дружество с нестопанска цел на основата на публично-частното партньорство. Ще се изгражда с подкрепата на Община Царево и с финансиране по европейски програми.

Вече е избрано мястото за построяването на спортен комплекс с изкуствено игрище с реални размери, фитнес-център и спортно-технически съоръжения. Това е общинският терен до градския стадион откъм бензиностанцията.

"Ще направим първите стъпки с футбола, но възнамеряваме да изградим и тенис - кортове. Изкуственото футболно игрище вече е уредено от Германия", съобщи бизнесменът Христо Филипов, убеден, че един ден оттук може да излезе един нов Бербатов.

Първата стъпка в малкия курортен град беше реновирането на стадиона, който е лицензиран за ниво В група, а при още малко инвестиции може да покрие критерии и за Б група.