Увеличението на бюджета за спорт през следващата година е сериозно, най-същественото увеличение е в програмата за спорт за високи постижения, където има допълнително 6.5 милиона лева, каза днес във Варна министърът на спорта Красен Кралев, който даде старта на маратона в крайморския град. Той уточни, че с парите изпълнява обещанието си, че бюджетът на всички спортни клубове, без футболните, ще бъде увеличен двойно. 

"Това не е правено от много време и хората го оценяват и са доволни", заяви министър Кралев.

Според него такава ще бъде тенденция и за следващите четири години.

"Плануваме през следващия управленски период да се обърне основно внимание върху клубовете и средствата, които държавата отделя за тях, ще нарастнат значително", обясни той и допълни, че това е в пряка корелация с по-големите приходи, които министерството очаква да получава от Българския спортен тотализатор.

Министърът припомни, че през тази година държавата е вдигнала бюджетите на спортните клубове с 30 процента.

"Желанието ни е да подпомогнем по всякакъв начин на българския спорт да се изправи на крака след пандемията, много неща се промениха в спорта", каза още той.

В отговор на въпрос възможно ли е да спре българският спорт заради настъпването на COVID-19 Кралев посочи, че позицията на правителството е ясна и то няма никакво намерение да прави локдаун, но въпросът е да се спазват мерките, които са определени.

"Ако мерките се спазват от всички би трябвало да няма никаква заплаха за здравето на сънародниците ни", каза министърът и допълни, че в страната имаме проблем с дисциплината, защото не всички хора смятат, че опасността е сериозна и противоепидемичните мерки се подценяват.

Кралев препоръча на президентите на футболните клубове, ако не искат да пропускат мачове и ако искат заразата да не се разпространява дифузно в отбора, да тестват футболистите по-често. Той уточни, че повечето от президентите са споменали в началото, когато са правени мерките, че нямат възможност да правят по-чести тестове.

"Ние няма да ги задължим да го правят, но препоръчваме да ги тестват на всеки две седмици поне. Финансовото положение не само във футбола, но и в другите клубове не е доста розово, тъй като по време на пандемията доста им спаднаха приходите", каза министър Кралев.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.