Банкова сметка на името на вдовицата на убития в САЩ кюстендилец Светослав Йорданов, Петя Йорданова откриха роднини и приятели на семейството. 33- годишният българин е убит в град Финикс, щата Аризона. Той е бил шофьор на такси в компания "Yellow Cab", обслужваща летището "Sky Harbor". Заподозрени за убийството са последните му двама клиенти, които той е взел от летището.

Най-вероятно става дума за обир, защото са му отнети документи, кредитни карти и ключове от семейно жилище, съобщиха за Дарик-Кюстендил от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Съпругата на Йорданов - Петя е бременна в 9-тия месец, двамата имат и 6-годишен син. Семейството емигрира в САЩ през 2006 година със зелена карта. Преди него за Щатите заминава по-големият му брат - Андрей, който работи в същата таксиметрова фирма.

Временно изпълняващият длъжността консул в Лос Анджелис се е свързал с местната полиция във Финикс, където е убит Йорданов и със семейството му. Кюстендилецът е бил шофьор на такси, като по данни на свидетели той е качил двама пътници от летището в града. Тяхната самоличност е неизвестна и все още се издирват, допълниха от външното министерство. По тялото му има следи от насилие, гласи официалната информация.

Йорданов е бил футболист, учил е в Спортното училище в Кюстендил, като е бил приятел от детинство с Илиян Стоянов. Футболистът на “Велбъжд”, “Левски” и националния отбор, който играе в Япония, е негов кум.

На 7-и януари по обяд таксито на Светослав Йорданов е на международното летище Скай Харбър във Финикс. Към 13 часа двама клиенти се качват и потеглят. Половин час по-късно трупът на Светослав - прострелян в сънната артерия - е бил изхвърлен на 29-то авеню и Бел Роуд. Таксито е намерено на другата сутрин, на десетина мили от мястото на трупа. Колата е била залята отвътре с белина, за да се заличат евентуални отпечатъци.

Семейството е разчитало изцяло на заработеното от Светослав, нямат застраховка и други приходи. След случилото се, сомалийските колеги на българина събрали 1 600 долара. Българи живеещи в САЩ също са заявили готовност да помогнат на семейството.

Роднини и приятели на Светослав организират кампания за набиране на средства в Кюстендил. Разкрита е банкова сметка в ОББ, на името на вдовицата - Петя Йорданова:

BG 71UBB 980024039685230

BIC код UBBS BGSF

Йордан Гошев, братовчед на Светли прикани чрез Дарик всички негови приятели за подкрепа и съдействие в този труден за семейството момент.

Тялото на убития кюстендилец ще бъде кремирано, каза за Дарик майката на починалия. През лятото урната с праха му ще бъде транспортирана в България.

"Другият ми син Андрей поема всичко. Те бяха колеги на едно място работеха в САЩ. Оттук нататък ще се грижи за три деца. Аз със снахата Петя не се чувам, заради малкия Ади. Не искам да говорим пред него. Казано му е, че сърцето на татко му е спряло да тупти. За съжаление второто дете никога няма да познава баща си. На никого не препоръчвам да отива в Америка", през сълзи разказва майката Йорданка.

Съпругата на Светли, Петя Йорданова очаква второто си дете - момиче през февруари.