България тръгва за Европейската титла по футзал за глухи в София. Откриваме шампионата срещу Франция

Най-добрите национални отбори по футзал на континента пристигат в София за започващото Европейско първенство за глухи от 19 до 29 ноември. Мачовете ще се играят в зала Арена Армеец.  

16 отбора при мъжете и 14 при жените започват от груповата фаза, а България е заедно с тимовете на Франция, Италия и Белгия. Страната ни ще бъде представена само при мъжете, като националите са в първа група. Интересът към шампионата е голям, а всичко по организацията вече е свършено. 

"Готови сме за провеждането на Европейското първенство в София. Това е голям форум с най-добрите от Европа. Съдиите ще бъдат от международната листа на УЕФА, а техническите делегати от Европейската спортна организация на глухите. Искаме да се представим на отлично ниво като домакини и сме погрижили за всичко", заяви изпълнителния директор на спортната федерация на глухите Николай Бозев.

Откриването ще бъде в голямата зала на Арена Армеец от 15 часа на 19 ноември като покани са изпратени до много спортни ръководители начело с Министърът на спорта Красен Кралев. Веднага след откриването е и първата среща между България и Франция, като „петлите” участват за първи път на голям форум и са непознат съперник. Другите два тима - Италия и Белгия сме ги побеждавали в много трудни мачове. 

"Шансовете за излизане от групата са ни големи. Италия ги бихме на Световното в Швеция преди три години, а Белгия през миналата година. Имаме възможности и да стигнем до финала и съм сигурен, че играчите ще се раздадат максимално във всеки мач за България. Нашите футболисти са на лагер и се готвят при перфектни условия под ръководството на треньорите Борислав Фердинандов и Иван Стоилов в НСА", допълни Бозев.

България има традиции във футзала за глухи, като страната ни е 4-та в света на Европейското в Швейцария през 2010 и отново 4-то място на Световното първенство в Швеция през 2011 година.