Минимум 10 ще бъдат новите футболисти в Спартак Варна. Това заяви в интервю за „Морски гонг” по Дарик Варна треньорът на варненския клуб Енгибар Енгибаров. Засега са предвидени 5 контролни срещи по време на подготовката, която ще притече изцяло в морската ни столица и ще стартира 15 януари. Съперниците за спарингите тепърва ще се уточняват.

„По принцип предложението дойде преди Нова година от сегашните шефове на Спартак Варна, което предполагам не е еднолично и не съм се замислял и за минута. Имам сантименти към клуба и на мен ми е болно, че отборът се намира в това положение. Това е трудно, но съм убеден, че с общи усилия и труд и работа, отборът ще се върне на мястото си в българския футбол“, започна Енгибаров.

„Искрено вярвах, че борбата ще има успешен край. Единственият път пред отбора бе обединяване – на бивши, настоящи играчи и фенове. Обединението прави силата. Това бе показателно, тези неща, които се случиха. Мисля, че сме на правилен път. Спартак е отбор с история и не може да бъде заличен така. Догодина е 100-годишнината. Работим за това, да я посрещнем с гордо вдигната глава“.

„Щабът сега е Бойко Каменов, за треньор на вратарите водим преговори. Имаме предложения, но проблемът при нас е, че повечето хора се отнасят малко с недоверие. За мен най-важното е, че базите ще се върнат черно на бяло на клуба, ще започне изграждането на стадиона. Там като се завърне, нещата ще си дойдат на местата“.

„Подготовката започна на 15 януари. Още от първия ден работим по селекцията. Ясно ни е, че отборът е млад и неопитен. Нужна ни е работа и време. Идеята е да стабилизираме отбора, да вземем нови, които са ни нужни на този етап и отсега нататък в Спартак да се работи професионално. Лятото искаме още по-добра селекция и да атакуваме Б група, и всичко да е по естествения си път“.

„Минимум 10 нови ще вземем. На този етап няма да търсим играчи от други градове, а тук от региона. Все още няма никой сигурен. Все още уточняваме противниците за петте ни контроли. Това на този етап е достатъчно. С течение на времето ще видим. Засега имаме пет дати за проверки“, добави специалистът.

„Няма вариант да се включим сега в Балчик къп. Имаме доста работа за вършене. Не сме готови в момента за това. Началото на февруари ще ни е първата проверка“

„Всичко е въпрос на преговори – да убедим играчите в кауза на Спартак. В аматьорския футбол не е като в професионалния. Всеки може да иде, където си иска, когато си иска. Затова е малко по-сложно“, добави треньорът.

„Аз съм работил като старши треньор. В Дунав, Бяла, Бенковски, бях и в Дубай. За първи път бях помощник на Николай Костов в Ботев. Той е енциклопедия на футбола. Той е много знаещ, поддържаме контакти и сега, помага ми със съвети. Доволен съм от престоя си в Ботев Пловдив“, обясни Енгибаров.