Съдийската комисия при БФС публикува специална декларация на официалния сайт на футболната централа, в която изразява безпокойството си от допуснатите грешки в мачовете за Купата на България и първия кръг от пролетния полусезон. СК дава и съвети на сгафилите рефери.

Ето пълният текст на декларацията:

Съдийска комисия при БФС изразява своето безпокойство относно допуснатите грешки и направените пропуски в изминалите мачове от 1/4 - финалите на Купа България и XVI кръг на “А” ФГ от страна на съдиите по отношение на запазване имиджа на играта и този на съдийството.

Във връзка с провежданата политика на подкрепа на българското футболно съдийство лично от Президента на БФС, на ИК на БФС и на СК при БФС, и въпреки изричните инструкции, направени по време на зимния семинар, бяха допуснати пропуски. СК при БФС изисква от съдиите в следващите мачове да бъдат особено стриктни и последователни в следните направления:

1. Да не се допуска излишно забавяне на играта и умишлената загуба на игрово време като се обърне особено внимание на:

- умишлено забавяне подновяването на играта.

- ненужно и безпричинно лежане на състезатели по терена.

- прецизен контрол при влизането на терена на лекар, носилка и оказване на медицинска помощ на терена.

- задържане на топката от вратаря повече от 6 сек.

2. Стриктно спазване на процедурата при показване на наказателни картони и точна идентификация на нарушителя, както и коректно описване на картоните в протокола от мача.

3. Непримиримост към грубостите на терена с цел създаване на оптимални условия за игра и наказване на бруталните действия, застрашаващи здравето на противника.

4. Адекватен и ефективен инструктаж между съдиите преди началото на мача с цел пълноценно и отговорно участие на всеки член от съдийската бригада по време на цялата среща. Задължително водене на бележки по време на мача от четиримата съдии и незабавна реакция при допускане на грешки.