Европейското първенство по футбол за бездомни хора през 2018 година ще се проведе в София. Това съобщи президентът на фондация Homeless World Cup Мел Йънг (на снимката) след срещите си кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-министъра на младежта и спорта Асен Марков вчера.

„Местният ни национален партньор „Спортс Мениджмънт България” демонстрира огромно развитие през последните 5 години, както при социалните, така и при спортните резултати. Организацията притежава голям опит и при организирането на спортни събития. След срещите ми с българските институции и уверенията, които получих от тях, вярвам, че Столична община и Министерство на младежта и спорта биха подкрепили провеждането на европейско първенство в България. Г-жа Фандъкова и г-н Марков наистина осъзнават огромните възможности за социална промяна, които притежава спорта”, обясни Мел Йънг.

Той допълни, че в контекста на титлата „София 2018 – европейска столица на спорта” би било логично градът ни да приеме домакинството именно след две години.  Първото официално европейско първенство по футбол за бездомни хора ще се проведе тази година в Манчестър. Преди три години германският партньор на Homeless World Cup самостоятелно организира континентален шампионат, където българският „Отбор на надеждата” спечели титлата при дамите.  

По време на посещението в Столична община вчера „Спортс Мениджмънт България” получи уверение от кмета Йорданка Фандъкова, че турнирът би могъл да се проведе в центъра на града, непосредствено до Паметника на съветската армия. Състезанията по стрийт футбол за хора в неравностойно положение на фондация Homeless World Cup се провеждат на игрища с размер 22х16 метра, което позволява разполагането им на комуникативни локации. Планирано е в европейските първенства да продължават до 5 дни и в тях да участват до 12 отбора, което позволява провеждането им на един терен. Предстои да се уточнят критериите, по които участниците в турнирите ще бъдат избирани. Възможно е това да стане ясно още в петък, когато приключва голяма конференция на европейските партньори на Homeless World Cup в София.