София ще приеме европейския футболен фестивал за бездомни хора през май следващата година, а не както се очакваше през 2018 година. Причината е, че Австрия настоя да бъде домакин на събитието след 2 години в Грац и по този начин да отбележи 15-годишнината от първото световно първенство за бездомни хора, което се проведе в същия град през 2003 г. 

Във фестивала в София ще вземат участие общо 12 състава - 8 чуждестранни, 3 български и един съставен от бежанци. Покани са изпратени до партньорите на фондация Homeless World Cup в Австрия, Румъния, Гърция, Литва, Финландия, Италия, Северна Ирландия и Англия. Турнирът ще се проведе на 27 и 28 май, а на 25 и 26 май участниците ще се включат в различни уъркшопове и забавни игри. Ако всички държави бъдат представени с мъжки отбори, те ще бъдат разделени в 2 групи по 6 тима, в които ще се играе по системата „всеки срещу всеки”. Предстои да се уточни регламента във фазата на директните елиминации. Очаква се събитието да се състои в пешеходна зона в идеалния център на София, както увери кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по-рано тази година. 

Първият футболен фестивал за бездомни хора се проведе от 13 до 17 този месец в Манчестър и беше спечелен от силния тим на Португалия, който победи във финалния мач състава на Холандия с 5:1. Трите футболни събития в периода 2016-2018 година са част от проекта iPASS на фондация Homeless World Cup, съфинансиран по програмата „Еразъм +” на Европейския съюз. „Директна финансова подкрепа от държавните и общинските структури няма да бъде търсена. Българският данъкоплатец не е длъжен да заплаща за организирането на фестивала, въпреки огромния му социален ефект. Събитието е достатъчно престижно, за да успее да генерира необходимия ресурс от корпоративно спонсорство”, сподели организаторът на фестивала Виктор Кирков.

Същевременно българският партньор на организатора на световното първенство за бездомни хора „Спортс Мениджмънт България” получи поздравителен адрес от държавния глава Росен Плевнелиев по случай 5-годишнината от създаването на „Отбор на надеждата”.

„Резултатите са впечатляващи – 97% от националните състезатели в отбора имат успеваемост в социалната интеграция. Това изпълва със смисъл самото название на проекта „Отбор на надеждата” – надеждата, че младите хора, които станат част от това предизвикателство, имат шанса да променят изцяло живота си в положителна насока, да развият потенциала си, ако са амбицирани, отдадени и борбени. Пожелавам на ръководството, треньорите и състезателите успешно представяне на следващите първенства, които ги очакват, както и низ от победи във всяко лично и отборно начинание! На добър час!”, пише Президентът на Република България в обръщението си до „Спортс Мениджмънт България”.