Сириецът Барзан Ага Мохамад и афганистанецът Мохамад Салем Сатари бяха включени в разширения национален „Отбор на надеждата”, който в началото на юли започва подготовка за световното първенство по футбол за бездомни хора в Осло (Норвегия).

Двамата направиха отлично впечатление на националния селекционер Кирил Кюлев по време на мачовете от Европейския стрийт футбол фестивал, който се проведе в София в края на май.

Барзан Ага Мохамад е вратар и живее в бежанския лагер в Харманли, докато Мохамад Салем Сатари е полеви играч и е настанен в столичния приемателен център в квартал „Военна рампа”. Двамата са участници в проекта на „Спортс Мениджмънт България” "Football and Fun: HEPA for Refugees to Bulgaria", изпълняван с финансовата подкрепа на ЕС.

В разширения национален „Отбор на надеждата” влязоха още 11 играчи, като трима от тях все още живеят в институции. Васил Козарев е от възпитателното училище-интернат в гр. Ракитово, Марин Найденов е дом за деца лишени от родителска грижа в с. Доганово, а Димо Колев е от дом „Българка” в гр. Стара Загора. В тима попаднаха още Сами Дуков от Стара Загора, Илия Ангелов и Пламен Ковачев от пловдивския квартал „Столипиново”, Крум Маринов от столичния квартал „Факултета” и четирима души от сливенското село Гергевец – Севдалин Тичелиев, Асен Йорданов, Митко Йорданов и Алекс Кочев.

Националният „Отбор на надеждата” започва подготовка на 5 юли и ще продължи до 28 август, когато за световното първенство в Осло ще заминат осем играчи.

Същевременно „Отбор на надеждата”, съставен изцяло от бивши играчи и треньори на тима, завърши на второ място от 16 участника в Седми традиционен благотворителен турнир, организиран от Асоциация на българските фен клубове на чуждестранни отбори. След като спечели група С в състезанието, „Отбор на надеждата” преодоля в 1/4-финалите състав на частните съдебни изпълнители с победа 6:0, а в полуфиналите надигра и феновете на Галатасарай след 2:2 в редовното време и изпълнение на дузпи.

Във финалния мач бившите национали загубиха с 2:5 от привържениците на Интер, с които преди това завършиха наравно 3:3 в груповата фаза. Умората от тежкия полуфинал, който се игра едва 30 минути по-рано се оказа решаваща в сблъсъка за титлата.

Целта на благотворителния турнир беше да събере средства за обученията по иновативно лечение на диабета на сдружение „Култура без граници“.

Всеки желаещ може да подкрепи каузата по банковата сметка на сдружение с нестопанска цел „Асоциация на българските фен клубове на чуждестранни отбори” с IBAN: BG53UNCR70001522362221 в „Уникредит Булбанк”.