Представители на Шефилд Юнайтед инспектираха спортните бази в Костинброд, с идеята да направят футболна школа на територията на града. Кметът на общината Милен Димитров посрещна делегацията, начело с мениджъра на академията г-н Гордън Йънг.

Двете страни са в напреднали разговори за евентуално общо сътрудничество. Шефилд Юнайтед ще изгради школа у нас, а в замяна в нея ще се подготвят родни футболисти за първия тим на клуба, който в момента се състезава в третото ниво на английския футбол. Готовите кадри, преминали през методиката на Шефилд, могат да бъдат продадени и в други футболни клубове по цял свят.

Подобна инициатива не е новост за Шефилд, които вече имат подобни школи в Индия, Тайланд, Китай, Саудитска Арабия, съучастие в Унгария - една много широка мрежа, която подготвя футболисти.

„Това, което ние показахме като състояние футболните терени и на спортните зали в Костинброд, като цяло е задоволително. Необходимо е отделянето на ресурс за тяхната поддръжка и по-правилна експлоатация, но това, което е важно, е че ние създадохме една футболна школа, в която сега имаме над 70 деца“, сподели Милен Димитров в ефира на сутрешния блок „Дарик кафе“ по Дарик радио.

„Разговорите продължават. Шансът, ако мога така да се изразя, Шефилд да има школа в България, е 50:50. Идеята е, тази школа да работи не само на територията на България, но и на Балканите. Ще се събират деца от Сърбия, Турция, Македония и други държави“, коментира още кметът.

С какво именно Костинброд е привлякъл представителите на Шефилд? „Изключителната коректност от страна на Общината. Ние със собствени средства сме направили някакво развитие, търсим доразвиване на това, което сме направили на професионално ниво. Другото важно нещо е близостта на Костинброд до София, както и до летището. Терените са изградени, много по-евтини, в сравнение например със София.“

Шефилд Юнайтед прави школа у нас?

източник: Дарик Кафе

„Те имат условие за създаване на мъжки отбор тук, но засега, за наше съжаление, общината няма възможност да финансира мъжки отбор. Но евентуално, ако се разгърне едно подобно сътрудничество с Шефилд, може да се случи и това.“

„Все още чакаме оферта от тяхна страна. Ние ще искаме директна инвестиция, те ще привнесат ноу-хау, защото ние не сме такива специалисти и предпочитаме те да си поемат управлението на един такъв клуб“, коментира още Милен Димитров.

Шефилд Юнайтед прави школа у нас?

източник: Дарик Кафе