„Футболът трябва да присъства на много високо място в Европейския съюз и в националните политически програми, защото през годините е доказал, че е нещо повече от спорт, а именно - комплекс от социално-икономически отношения и работодател. Ние обърнахме внимание на това и на президента на Република България при предишното ни посещение, когато Бордът на Европейските футболни лиги проведе своето заседание в София, заяви днес на пресконференция генералният секретар на Асоциацията на Европейските футболни лигите Емануел Маседо де Мадейрош.

Той похвали президента на ПФЛ Валентин Михов и българската Професионална футболна лига за работата, а също така нарече Михов човек със съществен принос в стратегическото мислене на организацията. Отделно от това, португалецът се изказа ласкаво за кампанията „Не на глада”, която през март тази година беше проведена от ПФЛ в един уикенд.

Де Медейрош очаква завишени критерии за клубното лицензиране за следващия сезон 2010/2011, но то ще се прави както и досега на две нива - за вътрешните първенства и турнири и за международните. Това се отнася за петте главни критерии, които са основата на клубното лицензиране - инфраструктурен, спортен (юноши и треньори), правен, управленско-административен и финансов.

Със сигурност обаче изискванията ще бъдат завишени и на двете нива, гарантира Де Медейрош, макар конкретните точки в момента да са обект на дискусии.

"Ние сме провели няколко разговора с УЕФА, последният от които беше във вторник. Със сигурност ще влезе и раздел за финансовия феърплей между клубовете. Ние ще искаме клубовете да изчистват задълженията си - както един към друг, така и към състезателите си, така и към държавата или нейни и други институции”, добави португалецът.

Друг момент, който ще бъде обсъждан е наличието на нелицензирани агенти на играчи и влиянието им върху самата игра. Предложенията на ЕПФЛ снощи са били изпратени във ФИФА.