Бившият футболист на Арсенал Робер Пирес представи трофея в Шампионската лига в София заедно с Фабио Капело. Французинът е официален посланик за България на Обиколката на Купата на UEFA Champions League дадоха старт на тридневното събитие пред Народния театър „Иван Вазов“. Той говори обширно и пред българските журналисти:

„Знам малко за Вашия национален отбор. В момента е малко трудно за тима Ви, но трябва да вярвате в играчите и в мениджъра. Вие имате млад отбор. Вижте в националния отбор е като в клубовете – трябва да миксирате нещата – млади играчи с такива с повече опит. Трябва да се подготвите за следващите квалификации и съм сигурен, че ще дойде един ден, в който ще видите по-добър национален отбор. Силно се надявам на това”, започна бившето крило на Арсенал.

„Спомням си какво се случи на 17 ноември 1993 година. В добавеното време Емил Костадинов ни отбеляза гол. Спомням си, че преди това ни оставаха два двубоя – един срещу Израел и един срещу България. И ние загубихме и двата мача. Във Франция, когато говорим за България изникват кошмари пред нас. Да, беше трудно, но от друга страна беше много добре да разберем къде сме и да се подготвим за следващото Световно първенство – във Франция през 1998 година. Така, че да – ние помним България и Костадинов”, върна се 20 години назад французинът.

Той отговори и на въпроса дали любимият му Арсенал е готов да триумфира с трофея в Шампионската лига този сезон: „Когато започва една надпревара всеки един тим иска да я спечели. Това е нормално и професионално. Особено когато става дума за отбор като Арсенал. Познавам тима, познавам и мениджъра. Имаме много добър отбор, особено с последното ни попълнение – Месут Йозил. Той е много важен играч. Аз мисля, че е възможно да спечелим и Премиършип и Шампионската лига. Но много по-важно за Арсенал е да спечели Висшата лига на Англия. От дълго време не сме печелили трофея, затова е много важно заради феновете. Идва момент да спечелим трофей и се надявам това да стане този сезон!”

Пирес си спомни и за годината прекаран със Стилиян Петров в Астън Вила: „Аз имах възможността да играя само един сезон със Стилиян в Астън Вила. Той е много добър играч – всички го знаете. Преди месец играх на „Селтик Парк” за неговата фондация. Много е важно да се набират пари за нуждаещите си. Атмосферата от страна на феновете на Селтик към Стилиян Петров бе невероятна. Той беше най-добрият капитан!”