Рекордно участие на държавното първенство по плажен футбол ще има през тази година. Цели 20 отбора се записаха за четирите регионални първенства, от които най-добрите два тима ще сформират осмицата за републиканската надпревара.

В София са най-много записали се състави - шест. Това са СА МВР, Вила марк, Ел Старс, Метрополитен София, Бристол Роувърс България и Нюкасъл България. 

Във Варна отборите са пет - шампионът МФК Спартак, Олимпик, Устрем, Одесос и ВВМУ "Н.Й. Вапцаров". В Русе също са пет - ФК Русе, Локомотив, Катеначо, Дунав Завинаги и ФК Старс (село Цар Самуил). В Бургас тимовете са четири - Черноморец, Локомотив, ФК Свети Никола, и СФК Свети Никола.

През следващата седмица ще станат ясни форматите и датите на провеждане на отделните градски първенства, след което ще бъдат проведени и технически конференции с представители на отборите. След като стане ясна програмата на националния отбор по плажен футбол, Kомисията към БФС ще утвърди и датите за държавното първенство.

Всички осем отбора, излъчени от градските първенства, ще бъдат премирани от Комисията по плажен футбол за участието си в държавния шампионат с по 1000 лева.

Наградният фонд за първенството на страната пък ще надхвърли 15 000 лева, а бонуси са предвидени и за последния отбор в крайното класиране.