Един от отборите състезаващи се в женското футболно първенство е този на ФК Риал Ковачевци. Сформирането му става в началото на 2017 година като в него основно играят млади и талантливи състезателки (средната възраст на които е 17 години). 

Основата на младия отбор е изградена от местни състезателки обучавани в школата на клуба. Отборът дебютира в Държавното първенство по футбол за жени (Първа лига - жени) през сезон 2017 – 2018 като показва добра игра на футболния терен и  качества за бъдещо развитие.

Достойното представяне на ФК Риал Ковачевци срещу опитните отбори, дългогодишни участници в първенството, оправдава очакванията на фенове и ръководство и дава старт за бъдещо реализиране на целите поставени от клуба.  

МИСИЯТА на клуба е да популяризира женския и девически футбол в България, като бъдещите звезди на футбола трябва от най-ранна възраст да се обучават с правилна методика даваща основата за реализация на бъдещи високи спортни постижения. 

Най-важното – децата трябва от най-ранна детска възраст да се обучават правилно, за да изградят и автоматизират нужните за големия спорт навици, умения и качества.

Мисията е насочена и към родителите - те трябва да са информирани с ясна и самостоятелна преценка относно обучението на техните деца. Родителят е в основата на личностното развитие на своето дете.

ЗА КЛУБА - ФК Риал Ковачевци е създаден през 1999 година в гр. Перник. През годините ФК Риал Ковачевци участва в първенствата и турнирите на Български футболен съюз със своите юношески и мъжки формации. Създаването на женски и девически формации започва през 2014 година, като през 2017 година ФК Риал Ковачевци започва участието си в Държавното първенство по футбол за жени на Република България (Първа лига жени).

През 2018 година клубът се включва и в новосъздаденото Държавно първенство по футбол за девойки до 16 години, което от голяма степен помага за изграждането на национален отбор по футбол на Република България до 16 години.

Днес, ФК Риал Ковачевци разполага с прекрасни условия за подготовка на своите състезатели. Условия, които отговарят на всички изисквания за провеждане първенствата от най-висш ранг като Държавното първенство по футбол за жени на Република България, Държавното първенство по футбол за девойки до 16 години и Международни футболни турнири.

Ръководството на клуба е изградено от експерти в тренировъчно-състезателната дейност, работещи ежедневно за изграждане и усъвършенстване на ФК Риал Ковачевци с цел и насоченост към най-високите цели в национално и международно равнище. 

Ще бъде интересно как ще се представи отборът през новия сезон.