Германският футболен треньор Евалд Лийнен сподели доста любопитни разкрития за Христо Йовов и неговия провален трансфер в Кьолн през 2000 година.

Лийнен, който има много богата кариера като треньор в Германия, даде обширно интервю за списание "11 Freunde" като в случая интервюиращият бе бившият му играч Хано Балич.

Пред него специалистът обясни, че успешните му трансфери се дължат на това, че наблюдава всеки футболист много обстойно преди да го привлече като взема предвид не само футболните му качества, но и човешките. Последната фаза преди трансфера е личен разговор с играча, а на въпрос, дали при въпросния разговор някой потенциален нов футболист се е провалял, Лийнен веднага се сети за Христо Йовов.

"През 2000 година в Кьолн се интересувахме от българина Христо Йовов, който преди това бе играл в Мюнхен 1860. Той бе супер футболист, но при срещата с него преживях много неща, след които трябваше да кажа: Далеч от него!", започна Лийнен и продължи разказа си за проваления трансфер.

"Пътувахме до София, където баща му и брат му ни взеха и ни закараха на 150 километра разстояние в родното им село (град Своге б.р.). Там футболистът първо ни накара да го чакаме, след това слезе по стълбите по пижама и се разпореждаше със своите хора като паша."

"Това беше нечовешко, но времето ни притискаше и въпреки това го привлякохме. В предсезонната подготовка той игра страхотно, но стана ясно, че още дори не е подписал договора си."

"Един ден преди официалното представяне на отбора той дойде в кабинета ми и поиска 40% увеличение на заплатата. Тогава му взех ключовете за колата, която получи от клуба и го изпратих при мениджъра. Там договорът му бе скъсан."

"Така тогава като млад треньор научих, че не са важни само футболните качества", допълни Лийнен.