Районна прокуратура Стара Загора постигна осъдителна присъда срещу Найден К., на 29 г. от град Пловдив, обвинен за извършване на престъпление против спорта. Той е осъден по член 307 г, алинея 1 точка 1 и 2 във връзка с член 307 в, алинея 1 във връзка с член 26, алинея 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд - Стара Загора му е наложил наказание от две години лишаване от свобода, условно с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 10 000 лева, съобщава dariknews.bg.

На 11 юли 2013 г. Найден К. инициирал и осъществил срещи в заведение в град Стара Загора и в село Богомилово, община Стара Загора, с четирима състезатели в Берое U-19. Той предложил на всеки от състезателите да участва в уредени мачове. 

Той им предложил да им дава сума между 500 и 1000 евро на мач, ако играят симулативно, с цел да повлияят на резултата на спортното събитие. Подсъдимият обяснил, че това ще са само няколко мача през сезона и резултатите няма да са фрапиращи, с цел никой да не заподозре.

Двама от състезателите, на които Найден К. предложил финансови средства, за да играят симулативно на 11 юли 2013 г. не са били навършили 18-годишна възраст. Въпреки отказа на състезателите в Берое U-19, на 29 юли 2013 г. Найден К. провел среща в заведение в града и с треньора на юношите. На него обещал сумата от 3 000 евро на мач, ако се съгласи да не сменя определени играчи по време на цялото спортно състезание, но получил отказ.

Това е първото дело, водено за престъпление против спорта, в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив, по което е постигната осъдителна присъда. Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд - Стара Загора.