Скандалният бос на Рилски спортист и общински съветник от "Атака" в Самоков Юри Галев е бил прострелян, докато е пътувал от курорта "Боровец" към с. Бели Искър, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Галев е приет в "Пирогов" с опасност за живота. 47-годишният бизнесмен има пет огнестрелни рани в корема и крайниците, лекарите се опитват да го спасят. Д-р Стоян Сопотенски, началник на Спешното приемно-консултативно отделение в "Пирогов", съобщи, че критичният период за състоянието на пациента е 10 дни: "Пациентът е докаран в 6 часа сутринта, има огнестрелно нараняване в корема и крайниците. На три места е увредено тънкото черво и на едно място дебелото. Има нараняване и по ръцете, и по краката".

По автомобила, с който се е предвижвал Галев, е стреляно около 4 часа сутринта с автомат "Калашников".

От стрелбата е пострадал негов приятел, който бил в колата, която Галев е шофирал, съобщава БТА. Първоначално се предполагаше, че това е негов шофьор. Мъжът обяснил, че в тъмнотовидял присветвания. Според специалисти те са били от оръжието, с което е стреляно. Пътят, по който е пътувал Галев, е неосветен и е в гориста местност. След стрелбата двамата са успели да стигнат до Бели Искър в дома на приятеля на Галев, който бил близо до този на бизнесмена. Сигналът в полицията е подаден от съпругата на спътника на бизнесмена.

Юри Галев е роден на 03 юни 1963 г. в село Бели Искър. Президентът на "Рилски спортист" честопопада в полицейските сводки, най-вече заради поведението си по футболните стадиони. През 1995 г. той е арестуван, след катонахлул вхотел "Рила"в курорта "Боровец" и стрелял безразборно с автомат "Калашников". Месец по-късно Галев и хората му участват в престрелка сКосьоСамоковецаи неговата свита в кръчма вБели Искър. Ранени са трима невинни. На 31 декември 1995 г. Галев е в центъра на зрелищен масов побой в дискотека вМонтана. Две седмици след това нахлува в бар вПерники стреля с автомат в тавана и витрините зад тезгяха на бармана. През юни 1999 г. отново нахлува в злополучния хотел "Рила" и потрошава бара. Полицията го задържа за кратко и го пуска. През август 2001 г. бе обявен за издирване за отвличане на 31-годишен софиянец. Година по-късно отново бе задържан по обвинение в блудство. На 9 февруари 2009 г. неизвестни наемници стреляха по Галев на пътя между Боровец ис. Бели Искър, но уцелиха само колата му. В началото на февруари четирима приближени на Галев бяха задържани от полицията за палеж на офис на фирма "Бороспорт". Огънят лумнал три дена, след като Галев и негови приятели биха охранители на лифт в Боровец след скандал със сина му.