Остава по-малко от седмица до кулминацията на тазгодишното издание на най-големия и вълнуващ футболен турнир за приятели в България – Kamenitza Фен Купа 2013. Утре в централата на Българския футболен съюз ще бъде изтеглен жребият за Големия финал на турнира, който ще се проведе през уикенда в Сливен. Ето кратко представяне на претендентите, които заслужиха 24-те квоти от 12-те регионални полуфинала в последните три месеца - един от тях ще се изправи над всички на стадион „Хаджи Димитър“ и ще стигне чак до футболното сърце на Бразилия – стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро.

Сборная (Благоевград)

Първият шампион на Kamenitza Фен Купа 2013 бе тимът на Сборная. За първи път Кюстендил посрещна регионалния финал на най-големия и вълнуващ футболен турнир за приятели, но не за първи път момчетата от Сборная показаха страхотна игра и направиха само една грешна стъпка в груповата фаза. Останалите мачове на „белите” завършиха само с победи, една от които срещу абонирания за класиране тим на Авангард от Сандански. След броени дни момчетата от Сборная ще представят Югозападна България на терена на стадион „Хаджи Димитър” в Сливен и ще покажат могат ли да вдигнат още една купа през 2013 година.

О Кей (Благоевград)

„О Кей, представи си ме така, на брега на морето с бира в ръка...” – момчетата от едноименния тим сигурно са започнали да си тананикат познатия рефрен още след края на Kamenitza Фен Купа в Кюстендил. Като, естествено, не става дума за Черно море, а за Атлантическия Океан и уникалния плаж на Рио де Жанейро – впечатляващата награда на Фен Купа 2013. Приятелите от О Кей се класираха напред след впечатляваща серия от 7 поредни победи, така че имат потенциала да сбъднат мечтата си, останалото е футбол и малко късмет край Сините камъни...

Ахелой Бургас Спорт (Бургас)

Шампионът на Kamenitza Фен Купа в Бургас има амбициозния план да вдигне националния трофей и да стигне до Бразилия – няма как да е иначе, щом в редиците на бургаския тим личат имена като тези на Милен Георгиев, Георги Чиликов, Пламен Крумов, Трайо Грозев... представете си за каква селекция говорим, щом за капитана на отбора Недялко Москов не остана свободно място и той пое ролята на стратег край тъча. Миналата година малко не достигна на Ахелой и те останаха със сребърните медали от юбилейното десето издание на Фен Купа, като година по-късно бургазлии мечтаят за златото, а възможностите им изобщо не са под въпрос.

Русокастро (Бургас)

Финалистите на Kamenitza Фен Купа в Бургас също са от „обичайните заподозрени” в турнира и всяка година показват добра игра и силни резултати. За тяхно съжаление и за радост на публиката, съперниците им от Ахелой бяха една идея по-силни при инфарктните над 30 дузпи на финала в Бургас и вдигнаха регионалната Фен Купа. В Сливен за Русокастро ще е време за реванш, който може да ги отведе от централния бургаски плаж чак до Копакабана.

Спартаклийски тигри (Варна)

Да победиш отбора на Милен Петков, Пламен Тимнев и Вальо Станчев си е постижение, достойно за адмирации. Точно това направиха „тигрите”, за да станат тазгодишния шампион на Kamenitza Фен Купа във Варна. Двата отбора бяха в една и съща група, завършиха 1:1 в първия мач и оставиха развръзката за финалите. Там дербито пак беше равностойно, а при дузпите момчетата в сини екипи вкараха един гол повече и това бе достатъчно за регионалната Фен Купа. За националната ще трябват повече голове, а Ветераните ще са жадни за реванш...

Ветерани Черно море (Варна)

Малко са отборите с толкова ясно и информиращо име като Ветераните. В редиците на финалистите от Kamenitza Фен Купа във Варна личат цяла галактика от имена, тръгнали от Черно море и доскоро показвали умения по футболните терени от професионалните нива на родния и световния футбол. Водещото трио е съставено от Вальо Станчев, Пламен Тимнев и Милен Петков, а още на предварителния кръг в морската столица ветараните показаха, че не се шегуват и отстраниха миналогодишния шампион на Варна ФулМакс и го оставиха да гледа турнира отстрани. Амбицирани да се докажат и на терена за фенове, легендите обявиха, че ще играят за победа на тазгодишния Голям финал, след което се оттеглят и дават път на младите варненски фенове.

Рибър (Плевен)

Шампионите на Kamenitza Фен Купа Плевен са един от тимовете с най-сигурна защита – до полуфинала в Плевен те нямаха нито един допуснат гол, а петте категорични победи формираха обща голова разлика от 14:0. На полуфинала и финалния мач младежите от Рибър се доказаха и на дузпи, а след като вдигнаха Фен Купата на Плевен обещаха, че ще дадат всичко от себе си да стигнат и до Маракана.

Батковците (Плевен)

След тригодишна пауза Kamenitza Фен Купа се завърна в Плевен, а местните тимове показаха най-доброто от себе си пред родна публика. Финалистите от Фен Купата в Плевен, тимът на Батковците, показаха много сърцата игра по пътя към Големия финал в Сливен и ако продължат с доброто си представяне, могат да „вгорчат живота” на някои от фаворитите. Особено когато за „сухите си мрежи” Батковците разчитат на Павел Василев – „Най-добър вратар” на турнира в Плевен и последна преграда пред шутовете на всеки съперник...

Дунав2010 (Русе)

Многократните шампиони на Kamenitza Фен Купа в Русе и национални първенци от 2011 имат за какво да си връщат – в миналогодишното юбилейно издание на турнира Дунав отпадна от местния Черноломец и дори не успя да стигне до Големия финал, където да се опита да дублира титлата си. В тазгодишното издание Дунав2010 бяха над всички на едноименния стадион и направиха категорична крачка към големия финал след серия от 7 победи, само една от които с дузпи срещу Стефани стил. Водени от Вальо Керчев и Симеон Симеонов, дунавци ще гонят втора титла – футболните фенове знаят, че когато като актуален шампион гледаш финалите край тъча, се връщаш още по-мотивиран от всякога. Дали това ще стигне на Дунав2010 – ще разберем в Сливен.

Анархия (Русе)

Подгласниците на Дунав2010 на Kamenitza Фен Купа в Русе имат цяла серия от участия на Големия финал на Фен Купа, но големите успехи още се очакват. Тази година „анархистите” имат същия опитен и балансиран отбор, който допусна само един равен в груповата фаза, а на финала срещу шампионите малко късмет не им достигна, за да отидат в Сливен като най-добрия отбор на Русе. Всички знаем, обаче, че на Kamenitza Фен Купа най-важно е кой ще е най-добрият отбор накрая – може това да бъде точно русенският финалист и момчетата да сменят брега на Дунава с този край Рио де Жанейро...

Бригада (Димитровград)

Шампионите на тазгодишната Kamenitza Фен Купа в Хасково се пребориха не само с всичките си съперници, но и с адската жега на Градския стадион в Хасково. Температурите накараха дори и Димитър Пенев да поздрави шампионите за мъжеството им, а момичетата на Фен Купа бяха категорични, че „бригадата” ще се аклиматизира безпроблемно и в Рио. От името на отбора Деян Димов, който само преди няколко месеца игра със Стоичков и Попеску в Звездния мач организиран от екипа на Kamenitzа Фен Купа, гарантира, че момчетата ще дадат всичко от себе си, за да сбъднат пожеланията и да стигнат чак до Маракана.

Енчец (Кърджали)

Финалистите от Kamenitza Фен Купа в Хасково загубиха последния мач на Ямача след дузпи и още на стадиона гарантираха, че ще се борят за реванш от Бригада в Сливен. Енчец може да побеждава шампиони – още в първия си мач от регионалния полуфинал момчетата от Кърджали надделяха над националния шампион на Фен Купа 2006, с което и сложиха край на амбициите на хасковския Слънце за втора Фен Купа в клубната витрина. По време на дербитата в Сливен шампионите ще са много, точно както и претендентите, така че всичко зависи от моментното състояние на отборите, а Енчец могат да се докажат като „покорител на шампиони”.

Аватар (Стара Загора)

Шампионите на Kamenitza Фен Купа в Стара Загора получиха мечтания регионален трофей под дъжда на стадион „Берое”, което за много фаталисти означаваше, че на момчетата ще им върви „по вода” чак до Рио. Особено след като цяло трио любими спортни гласове участваше в церемонията и обеща, че ще им стиска палци – специално за старозагорския полуфинал към традиционния Фен Купа дует на Иво Райчев и Мишо Дюзев се присъедини Томислав Русев, а тримата заедно пожелаха успех на Аватар в Сливен. Факторът „домакинско предимство” също ще е в полза на старозагорци – от техния град до стадион „Хаджи Димитър” са около 70 километра, а вярната агитка може да даде нужната мотивация и с това да наклони везните в някое напечено дерби край Сините камъни.

Траките (Стара Загора)

Подгласниците на Аватар имат потенциал да вземат реванш по време на Големия финал в Сливен, тъй като отборът им от една страна е млад, но от друга много обигран и с няколко опитни играчи, на които може да се разчита. Момчетата победиха отбора на Бодигард в групите, а по време на финала много малко не им достигна, след като в самото начало на мача поведоха с 1:0, а щастливо изравняване ги изпрати до дузпите и крайното 3:4.

Оазис (Пловдив)

Кой ако не Христо Стоичков е символ на купите и успехите във футбола? Шампионът на Kamenitza Фен Купа в Пловдив получи трофея лично от Камата, което може и да се окаже символично и да донесе късмет на Оазис по време на Големия финал в Сливен. И на стадион „Хаджи Димитър” опитният Наско Георгиев ще поведе своите съотборници към нова победна серия, точно каквато момчетата показаха и в Пловдив, минавайки уверено и през юбилейния шампион на Фен Купа 2012 ВипДент.

Аматьорите (Пловдив)

Финалистите от Kamenitza Фен Купа Пловдив са любители на играта в истинския смисъл на думата, но ако някой тим подходи аматьорски към тях, може и да пострада. Само отборите на Оазис и Калояново успяха да победят Аматьорите в Пловдив – първите го направиха във финалния мач, а вторите още в групите, когато все още не беше ясно, че традиционните шампиони и непрофесионалистите с аматьорско име ще окупират първите две места в групата. В крайна сметка Калояново отпаднаха една стъпка след груповата фаза, а Аматьорите стигнаха до финалния мач, а с това и чак до Сливен. Накрая още едно уточнение за всички съперници – нека снимката да не ви заблуждава, Стоичков е с екипа на Аматьорите, но за тяхно съжаление няма да ги подсили за Големия финал.

Стабилните (Елин Пелин)

Шампионите на Kamenitza Фен Купа в София са от Елин Пелин – това всъщност не е никаква новина, тъй като Стабилните се представят доста стабилно и не само играят във всяко от последните издания на турнира, но и все по-малко не им достига за почетната стълбица и класирането за Големия финал. Тази година братът на Сашо Тонев – Боби, и съотборниците му бяха по-стабилни от всякога, отстранявайки в два поредни мача „обичайните заподозрени” на първите места в София - Клетката и Бригада.

„Тяло, пречиш ми” (София)

Освен с най-ефектното име на Големия финал, момчетата от „Тяло, пречиш ми” впечатляват с отлично разбирателство и ноу-хау не от кого да е, а от Димитър Пенев и Марто Петров. Именно двете големи имена наградиха финалистите на сцената под арката на Kamenitza Фен Купа в София, а приятелите от квартала заслужиха класирането към Рио с три категорични победи в груповата фаза с обща голова разлика 12:1 и само една загуба – 2:4 на финала срещу Стабилните.

Манастирище 2000 (Враца)

С шампионите на Kamenitza Фен Купа 2013 в Монтана шега не бива – многократният първенец на Северозапада Еталон направи точно обратното и Манастирище с цели 4 гола си подпечата билетите за Сливен. Много опитен и физически здрав отбор, врачаните могат да изненадат всеки съперник, особено когато на върха на атаката е „най-силният шут” на Северозапада Ивайло Димитров-Зуека. В София Мартин Петров пожела успех на тимовете от неговия регион и призна, че ще стиска палци за тях... може би именно Манастирище има силите да не го разочарова?

Фантастико (Враца)

Финалистите от Kamenitza Фен Купа в Монтана играха „фантастично” до решаващия мач за регионалния трофей, когато силите не им стигнаха за повече от почетна загуба. Фантастико ще бъдат един от най-младите тимове на Големия финал на тазгодишната Фен Купа, но това изобщо не им пречи да „излъжат” някой от по-опитните отбори, залагайки на бразилска техника и настроение – така де, ако по пътя към Рио не покажеш тези двете умения, къде другаде?

Трите мечки (Шумен)

Шампион в тазгодишното издание на Kamenitza Фен Купа в Търговище, двукратен национален първенец и многократен лауреат на регионалната Фен Купа за Шумен, Разград и Търговище – това е култовият отбор на Трите мечки. Миналата година „мечките” не показаха максимума на Големия финал, дано са си взели правилните поуки и следващия уикенд ще е точния момент да ни уверят именно в това. Могат ли да стигнат до така мечтания требъл, а с това и до Рио – топката е в Стойко Стойков – Чочо и неговите съотборници...

ОК Офис и ВИП Комфорт (Разград)

Финалистът на Kamenitza Фен Купа от Търговище ОК Офис и ВИП Комфорт има най-дългото име сред финалните 24, но това ни най-малко няма да затрудни водещите на Фен Купа Мишо Дюзев и Иво Райчев при коментарите на техните мачове. За сухата си мрежа момчетата от Разград ще разчитат на Вежди Тефиков, който стана „Най-добър вратар” на турнира в Търговище, а най-трудната задача пред тях ще бъде да се опитат да ни убедят, че не само в професионалния ешелон, но и при феновете, победите и титлите са запазена марка за Лудогорието.

Каталунците (с.Кирчево, Ловеч)

Последните регионални шампиони на Kamenitza Фен Купа 2013 вдигнаха трофея точно месец преди Големия финал и точно като истинските „каталунци” от Барселона го направиха по безапелационен и ефектен начин пред очите на Трифон Иванов, D2 и стотици зрители на стадиона в Габрово. Край Сините камъни в публиката към Туньо ще се присъедини и Данчо Лечков, а Каталунците ще имат още по-трудна задача, тъй като срещу тях ще се изправят не само регионалните съперници от Феникс, но и още 22 тима, мечтаещи за Рио.

Феникс (Ловеч)

Пътят на финалистите от Фен Купа Габрово 2013 нямаше нищо общо с избраното име – вместо да се издигнат от пепелта, момчетата от Феникс направиха на пепел, пух и прах всички претенденти до финалния двубой с Каталунците. Общата им голова разлика бе 19:2 и дори започнаха финала по-уверено от своя съперник. За тяхно съжаление, две отлични атаки на противника ги пратиха на второто място, но терените в Сливен ще очакват техния полет. Така или инача стъпката от Сливен до Рио де Жанейро е само една и ще я извърви само шампионът на Kamenitza Фен Купа 2013 – най-големият и вълнуващ футболен турнир за приятели в България.