На пресконференция в Пресклуб България бе представена биографичната книга, посветена на Наско Сираков и озаглавена "Наско Сираков Единакът".

Заради ангажименти, на представянето не успя да присъства самият Сираков, но затова пък пред медиите говори авторът на книгата Павел Колев.

Той разкри интересни подробности от процеса на написване на книгата, която е в жанр биографичен роман. Самата идеята за книгата е дошла от съпругата на Наско Сираков Илиана Раева. Тя се е свързала с Павел Колев още през 2010 година с предложение да напише биография на легендата на Левски по повод неговия 50-годишен юбилей.

За да създаде творбата, Колев е направил около 120-130 интервюта, включително с най-близките хора на Сираков и многократно със самия него.

"Идеята на този роман не е да покаже Наско Сираков като футболист. Идеята беше да покажем човека Наско Сираков като дете, когато се оформя неговия характер, под влияние на родителите си и неговата среда. Как се е запознал с футбола за първи път, защо е решил да бъде футболист, а не борец, какъвто е неговият баща - първият световен шампион на България Петко Сираков и така нататък, стигайки до днешния ден. Имам предвид максимално близо до днешния ден във втората част на тази книга", сподели Колев.

А кога ще бъде готова втората част? "Материалът е почти готов, но има доста работа по втората част. Тя ще се занимава с по-късния етап от кариерата му като футболист и всичко това, което той постигна след като се отказа от футбола като изпълнителен директор на Левски и като спортен директор на националния отбор."

На въпрос защо книгата е озаглавена "Единакът", авторът отговори: "Прякорът му в онзи отбор на Левски е бил Вълка. Той още като дете е казвал: Аз съм Сираков, аз съм вълк и не пускам фандък на никой, върша си работата сам и затова вратът ми е дебел. Той е изключително верен и лоялен, но и изключително предпазлив, предпочита да се движи сам, защото не един и два пъти е получавал удари под кръста. Развил е едни хищнически инстинкти, които са по-силни от него. Държи изключително много на семейството си."  

От днес книгата е в продажба по книжарниците в София, а до десетина дни ще бъде и из страната като Сираков има идея да направи промоция във всеки голям град. Цената с меки корици е 16 лева, а с твърди 20.