Намесата на полицията да бъде крайна мярка и дори да не бъде с физическо присъствие на самата футболна среща, която се провежда. За това призова министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриване на кръгла маса, посветена на противодействието на хулиганските прояви по време на футболни срещи.

Цветанов отбеляза обаче, че в момента анализите на проявите на феновете сочат, че полицията не може да стои извън периметъра.

Цветан Цветанов цитира статистика, според която над 5 млн. зрители са посетили различни спортни мероприятия у нас в периода 2004-2011 г. Той отчете и негативната тенденция за използване на пиротехнически средства по време на такива прояви - 1454 за 2010 г. срещу 501 за 2009 г.

"Ниските санкции или липсата им намаляват ефекта от противодействието срещу тези негативни явления", уточни министърът и изтъкна необходимостта от усъвършенстване и прецизиране на текстове от нормативната уредба за задълженията и отговорностите на организаторите на спортни прояви, на участниците и зрителите.

"МВР е готово да подпомага процеса по повишаване подготовката на отговорниците по сигурността. Трябва да се прецизират текстовете за недопускане на лица в нетрезво състояние на стадиона", каза още Цветанов.

Да бъдат създадени специални сектори на стадионите за деца е едно от предложенията, обсъдени на среща между МВР, ръководството на БФС и експерти. Има идея до 2-3 години полицията да бъде изкарана окончателно от стадионите, а охраната да се поеме изцяло от стюарди.