Досегашният член на Изпълкома на БФС Христо Порточанов заяви днес след заседанието на управителния съвет на ПФЛ, че Конгресът на БФС е бил извънреден и има голям шанс да не бъде вписан в Софийски градски съд.

„Конгресът на БФС беше извънреден, а не както се твърди редовен! Когато едно правителство иска вот на доверие, преди да му е изтекъл мандата, е извънредно. Боби поиска вот на доверие и се свика извънредно общо събрание на членовете на дружеството. Мандата на досегашното ръководство на футболната централа изтичаше на 21-и октомври 2009 година и редовният Конгрес трябваше да се проведе тогава. Ако искаха всичко да мине редовно, трябваше да има точка от дневния ред на Конгреса за освобождаване на досегашното ръководство, този пропуск би бил достатъчен за успешната атака спрямо решенията на Конгреса”, обясни Порточанов.

„Ако българският съд работи както трябва, би трябвало да анулира решенията на този Конгрес. Което означава, че през есента трябва да има нов Конгрес", коментира Порточанов.

Запитан защо Георги Марков казва, че решенията на Футболния съюз не подлежат на обжалване пред Софийски градски съд, тъй като не е административен орган, Порточанов отговори: „Не знам защо Марков говори такива неща. Не може решенията на БФС да не подлежат на обжалване пред Софийски градски съд, тъй като футболната централа е вписана в българския съд. И всяко нейно решение се вписва, следователно не може да не подлежи на обжалване. Смятам, че сега шансът е по-голям жалбата на Дражев да успее и Конгресът да не бъде вписан в българския съд. Въпреки че сигурно от БФС са се подсигурили в това отношение", допълни още отговорникът за съдиите.

Според него присъствието на представител от Професионалната футболна лига в Изпълнителния комитет на БФС е задължително, както и администрацията на първенството да премине в ръцете на лигата. В противен случай съществуването на ПФЛ би било безсмислено.