Осмият регионален полуфинал на най-големия и вълнуващ футболен турнир за приятели в България започна днес на стадион „Пловдив“ под тепетата.

„Като гледам с какъв ентусиазъм играят участниците, душата ми се изпълва с радост. Те ми напомнят за моята младост. Сигурен съм, че всички отбори са добре подготвени. Играйте с настроение. Успех!“, с тези думи г-н Петър Зехтински – от дирекция „Спорт  и младежки дейности“ в Община Пловдив и легенда на ПФК „Ботев“, даде официалното начало на турнира. 
 

Каменица Фен Купа Пловдив

източник: Каменица Фен Купа

Заедно с него на сцената се качи и генералният секретар на Български олимпийски комитет, г-н Белчо Горанов. 
Той също пожела успех на участниците и ги подкани да бележат колкото се може повече голове и по този начин да дадат своя принос към социалната кампания на Фен Купа 2014 „Дари гол“.

В рамките на инициативата, всеки гол отбелязан по време на турнира ще се превърне в дарение от 1 лев, а събраните средства ще бъдат инвестирани в облагородяване на футболната среда в града на бъдещите Национални шампиони. Събраният до момента капитал е 6487 лева, а голяма част от футболните дербита тепърва предстои.

По време на официалното откриване г-н Горанов награди със специален орден за принос към българския спорт трима души, които имат изключително голяма заслуга за развитието на спорта в България. Това бяха европейската шампионка в дисциплина 800м. от шампионата в Рим през 1974 година, Лиляна Томова и знаменитите спортни коментатори и водещи на турнира Иво Райчев и Михаил Дюзев. Г-жа Томова получи от БОК най-престижното спортно признание - специален златен медал „Спортът за един мирен свят“.

Иво Райчев и Михаил Дюзев бяха отличени със златни значки за своя принос към българския спорт. Освен тях, за да изразят своята подкрепа към Фен Купа, на сцената се качиха и ветеранът и бивш треньор на „Ботев“ Пловдив, Иван Занев и легендата от националния отбор на България от звездното лято на 1994 година – Георги Георгиев. 

След тържественото откриване и връчване на наградите дойде време и за футболните страсти. Близо 160 отбора от Пловдив, Пазарджик и региона се записаха за участие в тазгодишното издание на Фен Купа, а най-добрите 32 сред тях ще се борят днес и утре, за да излъчат следващите двама претенденти за голямата награда в турнира – пътуване до меката на футбола в Бразилия – легендарният стадион Маракана в Рио де Жанейро. 

Веднага след откриването посетителите на стадион „Пловдив“  станаха свидетели на изключително зрелищен сблъсък между отбор на ветераните на „Ботев“ Пловдив срещу сборен тим на местни журналисти. Резултатът бе открит от ветерана Иван Добревски още в първите минути на срещата. В началото на второто полувреме съотборникът му Георги Георгиев удвои. Последваха още две попадения, реализирани отново от Добревски и Георгиев и с това се оформи крайното 4:0 за ветераните на „Ботев“ Пловдив.
Футболната фиеста продължи с мачовете от програмата на турнира – 32-та отбора участници бяха разделени на 8 групи. Най-добрите два тима от всяка група ще продължат напред към фазата на директните елиминации, а накрая двата най-добри отбора ще се изправят един срещу друг във финалния мач, който ще започне утре в 13:00 часа.

Миналогодишните регионални първенци „Оазис“ и техните подгласници „Аматьорите“ и този сезон са сред титулярите на стадион „Пловдив“. Те отново демонстрираха футболната си класа, като се доказаха още в първите си мачове. „Аматьорите“ се изправиха срещу „Биковете“ и „Шампиони“ и ги наказаха съответно с 2:0 и 3:1, а „Оазис“ разгромиха „Зоната“ с 2:0. Въпреки доказаните си умения, и двата тима играят предпазливо , защото от опит знаят, че сред участниците има множество отбори, които са напълно способни да ги детронират. Дали това ще се случи ще разберем утре, по време на директните елиминации.     

Около терените емоциите също не отстъпват, а сред наградите са 365 литра Kamenitza за споделяне с приятели в „Точен шут”, оригинални екипи, футболни аксесоари, спа-уикенд за двама в Банско и чисто нов смартфон Samsung Galaxy Core. Атрактивните награди са осигурени от корпоративните партньори на Kamenitza Фен Купа – adidas, GLOBUL, Ford Moto-Pfohe и Samsung, които по традиция присъстват на терен с множество интересни игри и активации.

Емоциите на Фен Купа 2014 продължават и утре на стадион „Пловдив“ в града на тепетата. Подробности и актуална информация за тазгодишното издание на турнира можете да намерите на www.facebook.com/kamenitzafancup и на официалната страница www.kamenitza.bg/FanCup.